RÖÖGATU ELEKTRIHIND ⟩ "Kõik, mis saab tööle panna taimeriga, töötab öösel"

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
MARIS REBELI kuuelapselise pere elektriarve tõusis oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga kaks korda – 60 eurolt 120 eurole. Ise ta öist aega nõude ja pesu pesemiseks ei kasuta, kuna on kodune ja leiab kokkuhoiukohti ka muul ajal. Fotol koos poeg Siimuga.
MARIS REBELI kuuelapselise pere elektriarve tõusis oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga kaks korda – 60 eurolt 120 eurole. Ise ta öist aega nõude ja pesu pesemiseks ei kasuta, kuna on kodune ja leiab kokkuhoiukohti ka muul ajal. Fotol koos poeg Siimuga. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Elektrihinna ennenägematu tõus nõuab paljulapselistelt peredelt senisest veelgi läbimõeldumat elukorraldust.

Saaremaa lasterikaste perede liidu liige Maris Rebel tegi liidu liikmete hulgas väikse küsitluse ja selgus, et varasemast sagedamini lülitatakse kodumasin sisse sellisel kellaajal, kui elekter maksab vähem. “Suurte perede emadel käib sageli kõik öösiti, kõik, mis saab tööle panna taimeriga, töötab öösel,” rääkis Rebel.

Vähemalt ühes külas – aga võimalik, et selliseid on teisigi – ei saa öösel masinaid korraga tööle panna, kuna terve küla kasutab odavat elektrit samal ajal ja see võib majad pimedaks lüüa. Külaelanikud sätivad oma kodumasinate taimerid nii, et need masinad töötavad kordamööda: kui üks lõpetab, siis teine alustab jne. Samuti vaatavad pered üle oma elektripakette ja vahetavad neid. Näiteks läks üks pere võrdse paketi peale, kus elektriarved on jaotud aasta peale ühtlaselt, mis aitab kulusid paremini planeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles