Vabadussõja kangelane Nikolai Tamm 127

Tõnu Veldre
Copy
PÄRANDIKANDJAD: Nikolai Tamme (VR II/3) 127. sünniaastapäeval Saia kalmistul: Uno Tamm, Andrei Tshernobrovkin, Riine Metsamaa, Laura Kakkum, Kerle Suurna, Sulev Metshein, Sander Kuum, Karl Vapper, Brandor Rang, Merle Kivi, Mare Tamm ja Hannes Nelis.
PÄRANDIKANDJAD: Nikolai Tamme (VR II/3) 127. sünniaastapäeval Saia kalmistul: Uno Tamm, Andrei Tshernobrovkin, Riine Metsamaa, Laura Kakkum, Kerle Suurna, Sulev Metshein, Sander Kuum, Karl Vapper, Brandor Rang, Merle Kivi, Mare Tamm ja Hannes Nelis. Foto: Tõnu Veldre / SAARTE HÄÄL

Neljapäeval kogunesid Saia kalmistule Aste kooli noored kotkad ja kodutütred, et tähistada Vabadusristi kavaleri Nikolai Tamme 127. sünniaastapäeva.

Kalmule asetas küünla Nikolai tütretütar Mare Tamm. "Vanaisa ma ise näinud ei ole, aga perekonnaalbumis olid pildid, kus Nikolai oli Vabadusristiga ja kodus räägiti, et ta oli soomusrongi peal," meenutas Mare.

Vanaisal tuli Mare sõnul Nõukogude võimu ajal mõnda aega vangis istuda. "Tädi jutu järgi oli ta kedagi varjanud, aga sellest täpsemalt ei räägitud," vahendas Mare.

Mälestuskõnes rõhutas kaitseliidu kaplan Hannes Nelis, et tegemist oli päris kangelastega: "Sõjas osalesid paljud, aga ristid anti vähestele."

Nikolai Tamm sündis 1894. aastal Kärla vallas Mõnnuste külas Aida vabadikukohal ning käis kohalikus vallakoolis. I maailmasõja ajal teenis ta 115. suurtükiväebrigaadis. Vabadussõjas kuulus ta soomusrongide divisjoni tagavarapataljoni ja hiljem luurerühma. Ta osales lahingutes Lätis ja Pihkva rindel.

Vabadusrist annetati talle 1920. Autasustamislehel on kirjas: "Kitsaroopalise soomusrongi Nr 1 reamehele Nikolai Tamme`le, hinnates wahwust, mis Teie ülesnäitanud lahingus 28. augustil 1919 a. Püha Nikandri kloostri waldamisel." Vahvus seisnes selles, et vaid 15 soomusronglast purustas kloostri juures vastase 250-mehelise üksuse.

Seejärel oli Tamm talunik ja pidas Kaarma-Suure vallas Ansi külas Ohelase talu. Nõukogude ajal sai temast Koidu kolhoosi liige. Nikolai Tamm suri Ohelase talus 13. veebruaril 1950.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles