ILMATEENISTUS Algav nädal tõotab tulla vesine

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Marko Saarm

Riigi Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tõuseb õhutemperatuur algaval nädalal kõikjal üle 0 kraadi.

Esmaspäevaks toob madalrõhulohk niiskust ja soojemat õhku lisaks. Öösel sajab mitmel pool vähest lund, lääne- ja lõunaservas ka lörtsi ja vihma. Kagutuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on saartel ja läänerannikul -1..+3, mandri sisealadel -2..-8°C. Päeval laieneb madalrõhulohk üle Eesti ning ikka sajab mitmel pool nii lund, lörtsi kui vihma. Tuul on nõrk ja muutlik. Õhutemperatuur tõuseb Eesti lääne- ja lõunaservas 0..+3°C-ni, suuremal osal Mandri-Eestist jääb veel -2..-6°C piiresse. Õhtul õhutemperatuuri tõus jätkub.

Teisipäeval saab Skandinaaviat kattev madalrõhkkond energiat lisaks ning laieneb hommikuks tõenäoliselt soojema ja niiskema õhumassiga üle Eesti, tõstab õhutemperatuuri päeval kõikjal üle 0°C ning muudab saju vesisemaks. Tuul pöördub lõunasse.

Kolmapäeval liigub madalrõhkkond Läänemere idarannikule. Tänastel andmetel kulgeb selle liikumisteekond Eestist lõuna poolt mööda ning sel juhul pöördub tuul põhjakaarde, algab uuesti külma sissetung ja sadu läheb üle lörtsiks ja lumeks. Kui külma sissetung teoks saab, siis tuleb neljapäev lumehoogudega ja talviselt külm.

Reede toob aga uuesti muutuse kui Skandinaaviast Soome kohale liikuv ja süvenev madalrõhkkond koos soojema ja niiskema õhumassiga üle Läänemere tungib. Algul lund toob ja tuisku teeb ning seejärel taas saju vesisemaks muudab. Edelatuul paisub väga tugevaks.

Laupäeva öö on plusskraadidega ja kohatiste sajuhoogudega. Päeval peaks madalrõhkkonna tagalas õhuvool loodesse pöörduma ja taas külmema õhu sissetung algama. Vastasel juhul jäävad nõrgad pluskraadid püsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles