MÄLESTAME ⟩ LIIA PEEDU

Copy
MÄLESTAME: Liia Peedu
MÄLESTAME: Liia Peedu Foto: Erakogu

12. aprill 1936 – 9. jaanuar 2022

On igaühel üks ja ainus tee,
kui aeg on otsas, tuleb minna ära.
Maapealseid lohutamas linnutee:
sealt kumab hinge mälestuste sära.
(Virve Osila)

Meie hulgast on lahkunud sõber ja värvikas kunstnik Liia Peedu.

Liia lapsepõlveaastad möödusid Kärlal. Koolitee viis tüdruku Tartu Kujutava Kunsti Kooli. Tööaastad möödusid tal Tallinnas kaubandusliku reklaami kujundajana – kokku 20 aastat.

Igatsus kodusaare järele tegi Liia Peedust kuressaarlase. Alles siin alustas ta meelepärase loometööga. Agaralt asus Liia portselanimaali kallale. Talle meeldisid paljud maalitehnikad. Oleme kõik nautinud Liia Peedu imelisi pastellitehnikas lillepilte, rahvuslikromantilisi akrüülmaale. Liia looming on olnud esindatud paljudel näitustel. Soliidses eas õppis ta arvutit kasutama. Sellest sai Liia truu kaaslane, kust ta ammutas ideid ja inspiratsiooni. Teda lummas kõik uus ja ta oli oma loometöös kordumatu. Tõeliselt innovatiivne ja noorusliku hingega daam.

Liia võttis agaralt osa kunstiklubi üritustest. Tema initsiatiivil said alguse toredad maalimisreisid küladesse, Saaremaa väikesadamatesse, mõisatesse. Nende lõbusate ettevõtmiste tulemus oli 2009. aastal näitus "Aja jälg Saaremaa mõisates", 2011. aastal "Sadam ootab... " ja mitmed teised. Kõigil Liia maalidel on näha tema sügavat värvitunnetust ja ainult temale omast sära. Liia elus oli tähtis koht ka muusikal. Talle meeldis väga laulmine, väljasõitude ja maalilaagrite õdusatel õhtutel kostus ikka tema akordionimäng. Liia hing helises.

Liia ütles: "Vaadake, kui värviline on maailm. Ka taevasina on värve täis."

Selline kirkalt värviküllane oli ka Sinu elu, kallis Liia.

Jääme hüvasti ja head teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles