"Taevast kukkus alla rohekas suur tulekera. Langes ebanormaalselt kiiresti." (5)

Copy
Boliid USA taevas 2008. aastal.
Boliid USA taevas 2008. aastal. Foto: NASA

Pealtnägijate kirjeldus teisipäeval Saaremaa taevas nähtud tulekerast ja plahvatusest võib astronoomide sõnul käia haruldase boliidi kohta.

Sille Lapp kirjeldas teisipäeva hommikul kell 7.36 Valjala lähedal Löönelt Kaali poole vaadates märgatud eriskummalist nähtust: "Taevast kukkus alla rohekas suur tulekera. Langes ebanormaalselt kiiresti."

Samasugust asja nägi ka Anni Murd, kelle sõnul sarnanes nähtu langevale tähele, aga oli palju suurem. "Rohekaskollane ja väike langeva tähe saba oli taga," kirjeldas Murd väga kiiresti liikunud nähtust.

Ühismeedias postituse teinud Sille Lapp sai palju vastukaja inimestelt, kes olid samuti tulekera taevas näinud.

"Ka mina nägin seda roheka sabaviiruga nn langevat tähte, mis väga kiiresti alla langes. Mõte läks korraks ka signaalraketi peale, aga ei tea... Väga huvitav nähtus igatahes oli," märkis üks pealtnägija.

Teine pealtnägijatest tabas aga ka hetke, mil taevakeha plahvatas. "Oli tavalise langeva tähega võrreldes palju suurem, suht madalal plahvatas tükkideks ja põles ära," kirjeldas ta.

Astrofüüsik Laurits Leedjärv.
Astrofüüsik Laurits Leedjärv. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli observatooriumi astronoom Laurits Leedjärv ütles, et arvatavasti oli tegu heleda meteooriga, võib-olla isegi boliidiga. Viimane tähendab tema selgitusel seda, et atmosfääris põleva meteoorkeha mass oli vähemalt 100 grammi.

Leedjärv rääkis, et niisugused kivitükid põlevad enamasti atmosfääris ära ja võivad lõpuks plahvatada, nagu üks pealtnägija ka kirjeldas. "Võimatu pole ka maapinnale või merre kukkumine," selgitas ta.

Eestis tuntuimat boliidi nähti 11. veebruaril 1976 ning see eriti hele boliid sai nime Balti boliid. Boliide on Eestis nähtud ka paarkümmend aastat tagasi ja Leedjärve sõnul peamiselt just Saaremaal.

Astronoom selgitas ka seda, et kuigi 100 grammi tundub olevat väike taevakeha, siis tavalisi "langevaid tähti" tekitavad liiva- ja tolmukübemekesed, mis kaaluvad vaid mõni gramm või alla grammi. Seega suudab sajagrammine mass korraliku tulekera tekitada.

Paar päeva tagasi möödus maast kilomeetrise läbimõõduga asteroid, kuid Leedjärve sõnul ei saa kinnitada, et tegemist oli sellest pärit killuga. "Välistada ei saa, kinnitada vist ka mitte," sõnas ta.

"Ju siis saarlased on eriti agarad taevasse vaatajad," kostis Leedjärv vastuseks küsimusele, miks boliide on nähtud just Saaremaal. "Tõsisemalt rääkides on see statistika liiga väike, et midagi Eesti eri piirkondade kohta täpsemalt öelda. Ilmselt on paar viimast boliidi sattunud Saaremaa lähistele sobival kellaajal."

Ta lisas, et kui boliidi oleks olnud näha näiteks kell 3 öösel, siis olekski see võib-olla märkamata jäänud, aga hommikul pool kaheksa oli juba inimeste aktiivse liikumise aeg.

Saaremaa meteoori nähti isegi Taanis

Teisipäeva hommikul kella poole kaheksa paiku Saaremaal vaadeldud meteoori nähti ka Tallinnas, Paides, Põlvas ja isegi Taanis.

Kolm vaatlust on sisestatud ka Euroopa Kosmoseagentuuri meteooride andmebaasi. Kui Saaremaa vaatlejad märkisid taevakeha nägemise ajaks 7.36, siis Tallinnas ja Paides nähti meteoori kell 7.35 ja Taanis kell 7.34.

Meteoori langemise pealtnägijad saavad sündmuse kirjelduse registreerida rahvusvahelise meteooride andmebaasi lehel https://fireballs.imo.net/members/imo/report_intro.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles