Riigikogu lükkas ehituskeeluvööndi vähendamise eelnõu tagasi

BNS
Copy
Karalas on üks paikadest. kuhu päästeamet sõita ei soovita
Karalas on üks paikadest. kuhu päästeamet sõita ei soovita Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigikogus ei läbinud kolmapäeval esimest lugemist looduskaitseseaduse muutmise eelnõu, mis näeks ette seniste seadusest tulenevate omandipiirangute leevendamist.

Ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata tegid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonid. Ettepanekut toetas 49 saadikut, vastu oli 16 ning üks saadik oli erapooletu.

Eelnõu nägi ette kujundada ümber loodusväärtuste kaitse veekogu rannal ja kaldal, vähendada piirangute hulka ja ulatust kahjustamata selle juures oluliste loodusväärtuste või -ressursside kaitset.

Kehtiv looduskaitseseadus näeb kaitstavate loodusobjektide ja kaitstavate looma- ja taimeliikide isendi kaitse kõrval ette veel eraldiseisvad ja konkreetsest loodusväärtustest mittesõltuvad omandipiirangud rannal ja kaldal.

Eelnõu nägi ette omandipiirangute korrastamise, et igal omandipiirangul veekogu rannal või kaldal oleks konkreetne põhjendus, mis tugineb oluliste loodusväärtuste kaitsele vastavalt looduskaitseseadusele, vee kaitsele vastavalt veeseadusele või ruumilise arengu põhimõtetele vastavalt planeerimisseadusele.

Ühtlasi oleks koondatud senine looduskaitseseaduses sisaldunud veekogu ranna või kalda ehituskeeluvööndi regulatsioon veeseadusesse, kuna selliste piirangute peamine eesmärk on seotud vee kaitsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles