KEELETEGU Igaüks saab hääletada, ka saarlaste poolt

Saarte Hääl
Copy
Juurtes on meie vägi. Murdekeele tundmine on saarlaste identiteedi aluseks
Juurtes on meie vägi. Murdekeele tundmine on saarlaste identiteedi aluseks Foto: Saaremaa Gümnaasium

2021. aasta parima keeleteo rahvaauhinna saaja väljaselgitamiseks on alanud avalik hääletus, mis kestab 27. veebruari keskööni. Saaremaalt esitati hääletamiseks kaks tegu.

Igaühel on võimalik anda oma hääl ühele või mitmele kandidaadile kodulehel hm.ee/keeletegu2021

Keeleteo konkursiga tunnustatakse tegusid, mis tõstavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist.

2021. aasta keeleteo tiitlile jäi pärast Emakeele Seltsi juhatuse sõela kandideerima 32 mullust keeletegu, neist kaks Saaremaalt.

Saaremaa gümnaasium esitas keeleteoks murdekeelsed klassinimetused.

Algatuse juht, Saaremaa Gümnaasiumi õppejuht Laura-Liisa Perova: "Lapsed on elu õied... või nagu saarlased ütleksid: elu ätsed. Juurtes on meie vägi. Murdekeele tundmine on saarlaste identiteedi aluseks.

SG koolipere sai klasside tähiste loomisel inspiratsiooni saarlusest, meie oma keelest ja kooli aatriumi laes asuvast fotokollaažist.

Elu ätsed, kuhu on jõudnud näiteks suureõieline kellukas, keskmine värihein, iiris, põldosi ja hobumadar – neile ja kõigile teistele sai otsitud Eesti murrete sõnaraamatust ja kohalikelt murdetundjatelt vasteid Saaremaa murrakutest."

Kuna 29 taimenimest võeti klassinimetusteks esialgu viis, saab järgnevatel lendudel nimetusi ka vahetada, et võtta igapäevasesse keelekasutusse veel murdesõnu. Kasutusele võeti sellised klasside tähised: jänesepütt, kirburohi, möögaroos, narrarohi ja oomadar.

Tartu ülikooli kaasprofessor Kristiina Praakli esitas Visit Saaremaa puhul keeleteoks saare keele visiitkaardi. Saaremaa vallavalitsuse turismi- ja turundusteenistus, projektijuht juhataja Helina Andruškevitšus selgitab, et kui võtta Visit Saaremaa tegevus lingvisti luubi alla, näeb selles kõige muu kõrval saare keelepruugi esiletõstu.

Keel on vahend, mille abil kõneldakse Saaremaast ja maakonnast, kuid samal ajal tutvustatakse saare keelt. See toob keele laiema publiku ette, annab keelele suurema nähtavuse ning aitab talletada ajahetke keelepruuki.

Mida Visit Saaremaa keele alal teeb? Üks kohaliku keelepruugi nähtavaks tegemise viise on õ-märgi asendamine ö-ga, saare sõnavara pikkimine lausetesse, sõnavara tundmise mängud (nt bingod, täheruudud), lemmiksõna valimine, mitmesugused üleskutsed (nt koosta pikim ö-tähte sisaldav lause) ning omakeelsed tähtpäevasoovid (Kena emakeelepäeva!).

Ka on Visit Saaremaa avaldanud hulga populaarteaduslikke keeletekste. Saaremaa Vallavalitsuse turismija turundusteenistuse keelealane tegevus on üks öite kena lugu, mis väärib tunnustust, leiab TÜ rakenduslingvistika kaasprofessor Kristiina Praakli.

Laureaadid tehakse teatavaks 16. märtsil Tallinnas Kadrioru Saksa Gümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles