KÜLAVAHELOOD Torgu pensionärid kutsusid Salme seeniorid külla

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
SAATEJUHT PÜÜNE PEAL: Selleks, et kuulajateni tuua katkend Salme keskpäevaklubi seeniortrupi ette kantud näidendist "Ühe öö saladused", tuli saatejuhil Aare Lainel teksti salvestamiseks lavale minna. Monoloogi estab näitleja Tiia Holm.
SAATEJUHT PÜÜNE PEAL: Selleks, et kuulajateni tuua katkend Salme keskpäevaklubi seeniortrupi ette kantud näidendist "Ühe öö saladused", tuli saatejuhil Aare Lainel teksti salvestamiseks lavale minna. Monoloogi estab näitleja Tiia Holm. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Jaanuari viimasel reedel võõrustasid Taga-Sõrve eakad, Torgu osavalla ja teenuskeskuse juhid Torgu kogukonnamajas külalisi Salmelt. Sõrulased kutsusid ka saatejuhi Aare Laine kohtumisest osa saama.

Mäebe külas sündinud ja kasvanud ning ammune Iide küla elanik Luule Aadussoo tunneb siirast rõõmu eakaaslastega kohtumise üle, öeldes, et külla tulnud Salme keskpäevaklubi inimesed on kõik tuttavad. Luule ütleb, et kui kogukonnamajas või mujal piirkonnas midagi põnevat toimub, ei saa ta kodus istuda, ikka tuleb rahva sekka.

Leida Undrest on kirja pannud mitukümmend lehekülge mälestusi. Ta on kirjutanud ka estraadistseene, mida taidlejad on kontsertidel ette kandnud. Seekord saavad saate kuulajad Leida esituses kuulda osa tema värskemast loomingust.

Helgi Pruul Salmelt ütleb otse välja, et tunneb oma kunagises koolimajas tuttavate keskel istudes nagu oleks seitsmendas taevas. Helgi õppis hästi. Tema pilt oli igal õppeaatal kooli autahvlil. Õie-Laurielle Väli Torgu kooli vilistlasena õppis vanas koolimajas, mida tuntakse Bulla majana.

Bulla oli Vene keisrikoja fotograaf, kes kosis endale sõrulase naiseks ning ehitas Iidele maja. Praegu on majas Bulla muuseum. Aastaid oli Väli Torgu koolis kehalise kasvatuse õpetaja. Endise õpetaja sõnul olid Torgus tublid spordipoisid ja -tüdrukud.

Kohtumisel osalesid endistest õpetajatest veel Luule Pulk ja Virve Kipper ning raamatupidajana töötanud Saima Namm. Kõigil neil on Sõrve elust-olust meeldivad mälestused. Praeguse eluga on nad samuti rahul. Tunnustussõnu ütlevad nad teenuskeskuse juhile Mari Kübarsepale ja osavallakogu esimehele Mahe Metsalule.

Mari ja Mahe omakorda tunnevad heameelt aktiivsetest poolsaare elanikest, kes ettevõtmistes kaasa löövad. Suvel jätkuvad matkad küladesse. Sellised tutvumisretked on elanike hulgas väga populaarsed. Eelmisel aastal toimunud Mäebe küla kokkutulekust on osalejail palju head meenutada. Tänavu 6. augustil toimub Lülle küla kokkutulek.

Salme keskpäevaklubi seeniortrupi näitlejad astusid publiku ette humoorika teatritükiga. Lavastaja Valve Reede oli külakostiks valinud Adena Sepa loomingust Ühe öö saladused. Katkend lavastusest kõlab ka saates.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles