Kallas ja Laanet otsivad Londonis võimalusi, kuidas Ukrainat paremini aidata

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet
Kaitseminister Kalle Laanet Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Peaminister Kaja Kallas ja kaitseminister Kalle Laanet osalevad Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnsoni kutsel 14.-15. märtsil Ühendekspeditsiooniväkke (Joint Expeditionary Force, JEF) kuuluvate riikide kohtumisel Londonis.

Kohtumise eesmärk on leida võimalusi, kuidas JEFi riigid saavad kõige tõhusamalt Ukrainat toetada. Samuti arutatakse, kuidas tihendada kaitsekoostööd Põhjalas, Põhja-Atlandil ja Läänemere piirkonnas ning tõsta Ühendekspeditsiooniväe võimekust senisest operatiivsemalt meie piirkonna julgeoleku tagamisse panustada.

Ühendekspeditsioonivägi on Ühendkuningriigi juhitud kaitsekoostööformaat, kuhu lisaks Ühendkuningriigile kuuluvad Eesti, Holland, Läti, Leedu, Norra, Rootsi, Soome, Taani ja Island. Ühendekspeditsiooniväel on tähtis roll Läänemere piirkonna heidutus- ja kaitsehoiakus nii poliitilises kui kaitsealases võtmes.

JEF on valmis kiirelt reageerima merel, maal ja õhus. Kriisiolukorras on JEFi esmane roll kiire reageerimine ja väesiire, millest tulenevalt on oluline osalejate riikide vahel koostegutsemisvõime tõhustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles