KÜLAVAHELOOD ⟩ Traktorite ülevaatus pole veel hoogu sisse saanud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
RIIVO JA RIIVO: Talunik Riivo Vaet Veske külast on läbi ja lõhki
spordimees, kes tegeles võistlusspordiga enam kui 40 aastat. Saare
maakonna absoluutseks meistriks kreeka-rooma maadluses tuli ta 21 aastat
tagasi 54-aastaselt. Hobikunstnik Arvu Allikson tegi omaaegsest mitme
majandi peazootehnikust ja spoprdimehest puuskluptuuri.
RIIVO JA RIIVO: Talunik Riivo Vaet Veske külast on läbi ja lõhki spordimees, kes tegeles võistlusspordiga enam kui 40 aastat. Saare maakonna absoluutseks meistriks kreeka-rooma maadluses tuli ta 21 aastat tagasi 54-aastaselt. Hobikunstnik Arvu Allikson tegi omaaegsest mitme majandi peazootehnikust ja spoprdimehest puuskluptuuri. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

"Kevad koputab uksele. Kuidas on põlumehed kevadtöödeks valmis? Kas traktorid on töökorras ja üldse, mis meeleolu talunikke ja ühistute juhte valdab," alustab saatejuht Aare Laine saadet.

Teisipäeva pärastlõunal ootab ülevaataja talunikke Leisi alevikus. Saatejuhtki jõuab graafikus märgitud kellaajaks kohale, lootuses talunikega peatselt algavatest põllutöödest rääkida. Ootasime asjatult. Seekord jäid talunikud tulemata. Karja töökoja juures kordus sama pilt.

Pagariäri müüja Anu aga juhatas raadiomehe parajagu poe juurde sõitva mehe juurde, öeldes, et see punase jopega mees teab talutöödest rääkida küll. Rolleri platsile parkinud Heino ei kurda millegi üle. Ütleb, et traktorile ja rollerile kütust ostes ta sente ei loe. Oma vana T-16-ga ta ülevatusele ei kavatse minna. Mitmekümneaastast väiketraktorit kasutab ta vaid oma põllulapil, maanteele ta sellega ei kipu.

Kuna ülevaatusplatsidele talunikud ei tulnud, otsustas saatejuht külastada Uustalu peremeest Riivo Vaeti Veske külas. Kogenud põllumees, kunagine Laimjala ühismajandi ja Karja näidissovhoosi peazootehnik ning Angla ühistu juht peab oma talus lihaveisid. Hooajatöödeks on mees valmis. Traktorid, New Holland ja MTZ-82 on ülevaatuse läbinud. Talunik ütleb, et ülevaataja käis talus ja jäi nähtuga rahule.

Diislikütte, kui selle hind oli suhteliselt odav, soetas ettenägelik loomakasvataja juba möödunud aastal. "Kui maad tahenevad, saan ma kohe oma masinatega rohumaadele libistama-äestama minna," andis kogemustega põllumees teada.

Peagi 75-aastaseks saav talunik on kogu elu spordiga tegelenud. Milliste aladega tegelenud ja mis on tema saavutused, sellest annab ta ka kuulajaile teada.

Saatejuht intervjueerib ka Kärla põllumajandusühistu peaagronoomi Kusti Aavikut. Noor põllumajandusspetsialist läheb kevadele vastu optimistlikus meeleolus. Ettevalmistused sujuvad planeeritud tempos. Siiski mainib ta sedagi, et vahest tuleb mõni asi uuesti üle vaadata, kuna nii kütuse kui väetiste hinnatõus seda sunnib.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles