Täna meenutatakse märtsiküüditamise 73. aastapäeva

Tõnu Veldre
Copy
Saarte praost Anti Toplaan 2022. aasta märtsis: "Nagu ukrainlased täna, pidid küüditatud kõik maha jätma, kõik muutus üheainsa päevaga jäädavalt," ütles kirikuõpetaja, palvetades nii toonaste kui ka praeguste ohvrite eest, sest ka täna viiakse Ukrainas vallutatud linnadest inimesi sundkorras Venemaale.
Saarte praost Anti Toplaan 2022. aasta märtsis: "Nagu ukrainlased täna, pidid küüditatud kõik maha jätma, kõik muutus üheainsa päevaga jäädavalt," ütles kirikuõpetaja, palvetades nii toonaste kui ka praeguste ohvrite eest, sest ka täna viiakse Ukrainas vallutatud linnadest inimesi sundkorras Venemaale. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täna keskpäeval meenutati Kudjape kalmistul Memento memoriaali juures 1949. aasta märtsi küüditamist, millest on möödunud 73 aastat. Mälestusmärgile asetati pärjad ja süüdati küünlad.

Saaremaa vallavanem Madis Kallas ütles oma kõnes, et tollasest vägivallaaktist ei jäänud otseselt või kaudselt keegi puudutamata ning selle mõjud ulatuvad tänapäeva. Vallavanem rõhutas, et praegu toimub sama Ukrainas. Seega peame hoolega jälgima, et kurjus ei leiaks taas teed ka Eestimaale. Kuid võrreldes 73 aasta taguse ajaga on meie kõrval täna liitlased.

Valvsusele kutsus inimesi ka Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kaptenleitnant Arto Reinmaa: "Tänane kurb sündmus, Ukrainas toimuv – olgem valvsad!" Heameelt tundis ta selle üle, et uusi liikmeid on lisandunud nii Kaitseliitu kui ka naiskodukaitsesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles