Abiturientidel algab kevadine riigieksamite periood

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Eesti keele riigieksam
Eesti keele riigieksam Foto: Mailiis Ollino

Abiturientidel algab esmaspäeval eesti keele eksamiga kevadine riigieksamite periood.

Eksamile on registreerunud 7450 eksamitegijat. 27. aprillist 2. maini toimub eesti keel teise keelena eksam, kuhu on ennast kirja pannud 2474 eksamitegijat.

Gümnaasiumilõpetajatel on võimalus teha eesti keele või eesti keel teise keelena, matemaatika ning inglise keele, vene keele või üks rahvusvaheliselt tunnustatud võõrkeeleeksam.

Eksamiperioodi alguse puhul tervitab abituriente haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Ministri pöördumist saab kuulata esmaspäeval kell 10 Vikerraadios ja 27. aprillil kell 10 Raadio 4-s.

Eesti keele riigieksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse lugemis- ja kirjutamisoskust. Eksamitöös on neli varianti, millest õpilane valib ühe. Lugemisosa ülesanded tuginevad tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Kirjutamisosas tuleb eksaminandil luua 400-sõnaline arutlev kirjand ning see pealkirjastada. Eesti keele riigieksam algab kell 10 ja lõppeb 16.

Kolmapäeval, 27. aprillil toimub eesti keele teise keelena riigieksami kirjalik osa. Eksami suuline osa viiakse läbi 28.-29. aprillil ja 2. mail. Eksam mõõdab keeleoskust B2-tasemel ja koosneb viiest osaoskusest – kirjutamine, kuulamine, lugemine, keele struktuur ja rääkimine. Eksami kirjalik osa algab kell 10 ja lõpeb 14.30.

Kui abiturient soovib eesti keele või eesti keele teise keelena riigieksamit sooritada, kuid tal ei ole võimalik põhieksamipäeval osaleda, siis on võimalus end kirja panna lisaeksamile. Eesti keele riigieksami lisaeksam toimub 16. mail ja eesti keele teise keelena riigieksami lisaeksam toimub 17. ja 18. mail. Lisaeksamil osalemiseks tuleb haridus- ja noorteametile esitada avaldus. Avalduse leiab haridus- ja noorteameti kodulehelt.

Riigieksamite periood jätkub 3. mail toimuva inglise keele eksamiga ning lõppeb 20. mail matemaatika eksamiga. Võõrkeelte rahvusvahelised eksamid toimuvad märtsist maini.

Riigieksameid teeb tänavu kokku 9063 eksaminandi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles