NASVALE JA TURJA SADAMASSE! Täna toimub avatud kalasadamate päev

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Avatud kalasadamad
Avatud kalasadamad Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval toimub neljas üle-eestiline avatud kalasadamate päev, kus saab tutvuda kalanduse ja kalasadamatega. Saaremaal saab külastada kahte sadamat, Nasva ja Turja.

Kalandust ja kalasadamate igapäevaelu tutvustavad 24 sadamat üle Eesti. Külastajad saavad avatud kalasadamate päeval maitsta ja kaasa osta värsket kala ja kalatooteid ning osa võtta meelelahutuslikust kogupereüritusest.

„Mul on hea meel, et pärast paariaastast pausi saan just rahvusvahelisel rannakalanduse ja vesiviljeluse aastal taas kõiki avatud kalasadamate päeva raames sadamatesse külla kutsuda,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Üritus annab hea võimaluse tutvuda kalasadamates tehtava tööga ja leida nii-öelda oma kalur, kelle käest otse värsket kodumaist kala osta,“ lisas Kruuse.

„Kõik külastajad, kel on plaan kala soetada, võiksid endaga kaasa haarata anuma, kuhu kala sisse panna,“ ütles avatud kalasadamate programmide koordinaator Toomas Armulik. „Soovitan ka enne üritust tutvuda ürituse veebilehel sadamate programmidega, sest igal kalasadamal on plaanis erinevaid tegevusi. Lisaks tasub arvestada ilmaga ja end pigem soojalt riidesse panna,“ lisas Armulik.

Sadamate tegevused kestavad kell 8–14 ja nendega saab lähemalt tutvuda veebilehel www.avatudsadamad.ee. Igal sadamal on oma programm ja tegevust on kogu perele. Sadamates on kohal kalateadlased, kalakokad; kohapeal saab osaleda käsitöö- ja õpitubades ja käia kalakohvikutes. Külastajate meelt lahutavad paadisõidud ja muusikalised kollektiivid ning lastele toimuvad kalaõpitoad, virtuaalreaalsus, teadusteater ja õngekoolitused.

Harjumaa kalanduspiirkonnast osalevad avatud kalasadamate päeval Hara ja Tilgu sadam ning Tallinna kalasadam; Hiiumaalt Haldi, Kõrgessaare ja Roograhu sadam; Läänemaalt Dirhami, Puise ja Sviby; Pärnumaalt Japsi, Virtsu, Lindi ja Võiste sadam ning Pärnu Fishing Village; Peipsiäärest Kolkja, Räpina ja Varnja Sadam; Saaremaalt Nasva jõesadam ja Turja sadam; Virumaalt Eisma, Toila ja Võsu sadam ning Võrtsjärvelt Limnoloogiakeskuse ja Valma sadam.

Avatud kalasadamate päeva esindusüritus toimub Lääne-Virumaal Võsu sadamas. Ürituse ametlik osa toimub kell 12, mil külalisi tervitab maaeluminister Urmas Kruuse ning kuulutatakse välja aasta kalandustegu. Kohal on kalakokk Vladislav Koržets, esineb Singer Vinger ja toimub palju muud põnevat.

2022. aasta avatud kalasadamate päeva korraldavad Maaeluministeerium ja Kalanduse Teabekeskus ning seda rahastatakse Euroopa Liidu Merendus- ja Kalandusfondist 2014–2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles