Kontserdipublik aitab Juhan Peegli monumendi jaoks raha koguda

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
AUKOHAL: Tornimäe kooli direktor Raili Nõgu esitleb Juhan Peegli 90. sünniaastapäevaks valminud büsti.
AUKOHAL: Tornimäe kooli direktor Raili Nõgu esitleb Juhan Peegli 90. sünniaastapäevaks valminud büsti. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tornimäe kool ning laulja Ivo Linna korraldavad neljapäeval kontserdi, et toetada ajakirjandus- ja keeleteadlase Juhan Peegli monumendi rajamist.

"Kuna 19. mail on Juhan Peegli 103. sünniaastapäev, siis tundus see kõige õigem kuupäev teha rahvamajas üks kena heategevuslik kontsert, mille kogu tulu läheb Juhan Peegli monumendi loomiseks," ütles Tornimäe põhikooli direktor Raili Nõgu.

Ivo Linna sõnul on Saaremaalt võrsunud Juhan Peegel mees, kes väärib monumenti.

"Ta on ju Eesti ajakirjanduse isa, mees, kelle panus Eesti kultuuris on tohutu," ütles Ivo Linna oma onu kohta. "Tunnen ajakirjanikke, kes ütlevad: "Mina olen Juhan Peegli õpilase õpilane."."

Kui kontsert hakkab pihta kell 18, siis enne seda saavad huvilised osa fotonäituse avamisest – sealsamas rahvamajas. Väljapanek "Peegli sajand. Juhan Peegel, tema kolleegid ja õpilased 234 pildis" valmis Peegli 100. sünniaastapäevaks ning seda sai vaadata Tartus.

Kontserdil astuvad üles muusikud Ivo Linna ja Antti Kammiste ning Tornimäe kooli õpilased –peamiselt tantsudega.

Ivo Linna sõnul kõlavad sel kontserdil teiste seas laul "Saaremaale" ja Kait Tamra "Oma saar".

"Kahjuks ma ei tea, milline muusika onu Juhanile meeldis, aga arvan, et pigem armastas ta rahulikke ja klassikaks saanud eesti laule, näiteks Raimond Valgre "Muinaslugu muusikas"," ütles Linna. "Seega tuleb ka kontserdi meeleolu rahulik – nagu onu Juhan seda oli."

5-eurosed kontserdipääsmed on müügil kohapeal.

"Kontserdile on oodatud kõik inimesed lähemalt ja kaugemalt, kes soovivad monumendi loomist toetada," lausus Linna.

Juhan Peegli monumendi valmistab skulptor Aivar Simson, kes on Eestis rohkem tuntud kunstnikunimede Seaküla Simson, Simson Seakülast ja Simson von Seakyl all.

"Näituse- ja kontserdipublik saab tutvuda ka väikese maketiga, mis annab vaatajale aimu, milline monument välja nägema hakkab," märkis Ivo Linna, kes maketi Saaremaale toob.

Raili Nõgu andmeil on ausamba loomiseks kogutud üle 2600 euro. Monumendi maksumus on aga ligi 48 000 eurot.

"Vaatame, kuidas projektitoetuste abiga raha juurde saame," ütles Nõgu. "Saaremaa vald toetab meid esialgu 400 euroga."

Monument on kavas püstitada Tornimäe kooli territooriumile parki, kus see oleks nähtav kõigile, kes Tornimäel liiguvad. Ausamba pidulikuks avamiseks on valitud 1. september.

"Siis laulame seal samuti," lausus Ivo Linna. Samal kontserdil astuvad üles ka koorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles