FOTOD ⟩ Merel hätta jäänud mehi hoiatati enne minekut karmide ilmaolude eest

Anette Sannik
, Saarte Hääle veebitoimetaja
Copy

Reede õhtul, 20. mail sai Politsei- ja Piirivalveamet kella 17.09 ajal väljakutse Roomassaare sadamasse, kus selgus, et Abruka lähistel oli merel hätta jäänud kolmeliikmeline paatkond. Päästeti kolm meest vanuses 40, 30 ja 37 aastat, kes kõik kandsid päästevesti. 

Kella 17 paiku õhtul alustas umbes viie meetrine väikelaev, vaatamata karmidele ilmaoludele, Abruka sadamast sõitu Muratsi poole, teatas Saaremaa Vabatahtlik Merepääste sotsiaalmeedias. Lainekõrgus oli kuni kaks meetrit.

Abruka sadama ülevaataja, merepääste seltsi Abruka üksuse liige Riho Leppik soovitas meeskonnal alus Abrukale jätta ja lahkuda saarelt liinilaevaga. Kahjuks hüva nõu kuulda ei võetud.

Sadamast umbes poole kilomeetri kaugusel sõitis alus vööriga lainesse, mille tulemusel sattus laeva suurem kogus vett ja alus vajus külili. Kõik kolm meest said laevast välja.

Vabatahtlik merepäästja Riho Leppik nägi õnnetust pealt ning andis koheselt õnnetusest teada Merevalvekeskusele, kes päästemeeskonna kokku kutsus. Abruka SAR meeskonnas reageerisid sündmusele Riho Leppik, Kalev Paet ja Kalev Näär.

Sündmuspaigale jõuti umbes viieteist minutiga ja leiti, et üks kannatanu oli roninud ümberläinud aluse põhjale, teine oli sealsamas lähedal vees. Kaks esimest pardale võetud, alustati kolmanda kannatanu otsinguid. Ta leiti ligikaudu saja meetri kauguselt merest. Õnneks olid kannatanutel päästevestid seljas. Päästetud olid alajahtumise tunnustega, nad toimetati Roomassaare sadamasse, kus nad anti kiirabiekipaažidele üle.

Pärast kannatanute üle andmist alustasid Abruka SAR ja Päästeameti SAR üksus ümber läinud aluse pukseerimist. Vahepeal oli see triivinud üsna madaliku lähedale, nii et selle juurde pääsemiseks kasutati Päästeameti SAR üksuse väiksemat RIB kaatrit. Kella 18.51 ajal pukseeris Abruka SAR üksus aluse Abruka sadamasse. Väikelaev keerati ümber ja tõmmati veest välja.

Saaremaa Vabatahtlik Merepääste Selts paneb südamele, et merele minnes tuleb  päästevest selga panna ja hindama peab ka ilmastikuolusid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles