Lennuväljal valvab sinimustvalge sõrmusega USA sõdur

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
SVEN WICHMAN Kuressaare lennuväljal, taustaks USA sõjaväe transpordilennuk Boeing C-17 Globemaster III.
SVEN WICHMAN Kuressaare lennuväljal, taustaks USA sõjaväe transpordilennuk Boeing C-17 Globemaster III. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare lennuväljal, mis Siili ajal võõrustab USA sõjaväelennukeid, valvab teiste seas üks laigulises vormis mees, rinnal silt nimega Wichman. Tema seotust Eestiga ei reedagi esmapilgul miski muu kui sinimustvalge embleemiga sõrmus.

USA Marylandi rahvuskaardi koosseisus rändab Sven Wichman (29) just sinna, kus A10 eskaader parasjagu on. Eestisse sattumine oli tema jaoks eriline. Seda oma juurte pärast ning ka seetõttu, et just Eestis läbis ta kaitseväeteenistuse.

Räägib eesti keelt

“See on mul alati sõrmes,” ütleb ta Eesti rahvusvärvides sõrmuse kohta, mis annab aimu, kui oluliseks ta oma esivanemate sünnimaad peab. Sven on üks vähestest noorema põlve väliseestlastest, kes ikka veel eesti keelt kõneleb.

Sveni vanaema ja vanaisa põgenesid Teise maailmasõja jalust ookeani taha. Juhtus nii, et ka tema isa ja ema on mõlemad Eesti juurtega. Isa USA-st ja ema Kanadast. Kodus hoiti eesti keelt ja kombeid au sees.

“Kiitus minu emale, kelle pärast ma räägin eesti keelt,” ütleb Sven, jutustades, kuidas tema ema kodus pühapäeviti eesti keele tunde korraldas. “Emal olid igasugused mängud ja nõksud, et keel selgeks saaks.”

Sveni sõnul on igapäevaselt ingliskeelses keskkonnas lihtne eesti keelt ära unustada. Ta meenutab, et tema eestlasest vanaema tavatses ikka öelda, et “inglise keel tuleb kasvõi läbi kiviseina külge”.

Aasta kaitseväes

USA-s kasvanud Sven läks Kanadasse ülikooli ning pärast selle lõpetamist tahtis Sven Eesti elu lähemalt tundma õppida ja astus siinsesse kaitseväkke.

“Eestis oli hästi raske, aga mõnus,” meenutab ta viie aasta tagust ajateenimist. Loomabioloogiat õppinud Sveni tõmbas kaitseväe poole ka kodumaal ja nii ta liituski USA-s Marylandi rahvuskaardiga, kes Eestiga tihedat koostööd teeb.

Sven Wichman

Maanus Masing / Saarte Hääl

Sven selgitab, et tegemist on Kaitseliidu sarnase organisatsiooniga ning seetõttu ei ole ta tegevväelane, kuid püüdleb selleks saamise poole.

Esivanemate maaga tahab Sven hoida tihedat sidet. “Laulupidudel püüan ikka käia,” ütleb ta. Eestis töötab ka üks tema neljast õest. Eelmise aasta lõpus käis ta koos elukaaslasega Eestis ringreisil ning sattus ka Saaremaale. Nüüd oskas ta kamraadidele juba kiita, kui ilus koht neid Eestis ees ootab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles