Mustjala festival pakub kirevat ja kvaliteetset programmi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Festivali avalöögi annab Jaapani taiko-trummide etendus Ninase rannakaitsepatareis 25. juunil.
Festivali avalöögi annab Jaapani taiko-trummide etendus Ninase rannakaitsepatareis 25. juunil. Foto: Saarte Hääl

Ligi kolmkümneaastase ajalooga Mustjala festivali korraldaja Aare Tammesalu iseloomustab tänavust üritust sõnaga rahvusvaheline. Kontserte jagub igasse Saaremaa nurka.

Festival on aasta-aastalt kasvanud ja laienenud ja nii varsti juba pea kolm aastakümmet. Milline energiaallikas korraldajaid jätkuvalt liikumas hoiab?

Energiat annab muusika ise. Viis noodijoont paberil ning mustad täpid ja kriipsud nendel sisaldavad endas inimkonna kultuuriloo üht kõige võimsamat ja mõistatuslikumat nähtust, mida tajuvad kõik, aga seletada ei suuda keegi.

Teine inspiratsiooniallikas on müstiline Saaremaa oma võrratu looduse, kultuuri ja kommetega. Nende kahe elemendi ühendamisel on head eeldused kunstiime sünniks.

Aga tunda saab seda muidugi ainult vahetu kogemuse kaudu, kontserte külastades.

Tänavune festival on aegade suurim. Kas piiridest on veel vara rääkida ja mis võiks seda tüüpi ürituse laienemist üldse piirama hakata?

Minu jaoks on kõige olulisem sisu ja kvaliteet ning soov pakkuda sügavaid kultuurielamusi. Tänavune Mustjala festival on oma 12 kontserdi ja neile lisanduvate üritustega tõepoolest senistest suurim, kuid see ei ole omaette eesmärk.

Soovisin, et kontserdid jaotuksid üle Saaremaa ning programm oleks žanriliselt ja kõlaliselt rikkalik.

Lisaks on tore väljuda tavapärastest kontserdikohtadest ja lasta muusikal kõlada vabaõhulaval, kalurikülas, mõisainterjööris ning isegi Ninase rannakaitsepatareis.

Festivalide juures on kõige olulisem idee ja selle teostus. Tuleb mõelda piiridest välja ja olla loominguline. Kasutan siin ka võimalust ning tänan kõiki toetajaid ja koostööpartnereid.

Mis iseloomustab selle aasta programmi ja mida tahate sealt kindlasti eraldi esile tõsta?

Tänavuse Mustjala festivali märksõna on rahvusvahelisus.

Alustame 25. juunil Jaapani taiko-trummide etendusega Ninase rannakaitsepatareis.

29. juunil astuvad Kärla rahvamajas üles multitalendid Sarah Laulan ja Remy Poulakis Prantsusmaalt,

30. juunil näitab end Mustjala vabaõhulaval tuline folkansambel Tokos Zenekar Ungarist.

Veel eksootilisemaks läheb kava 1. juulil, kui Loona mõisas saab nautida brasiilia heliloojate muusikat pianist Simone Leitao esituses.

2. juulil astub Kihelkonnal oma kodukirikus üles meie ooperisuursaadik maailmalavadel Ain Anger, seekord koos orkestriga.

5. juulil mängib Kuressaare kultuurikeskuses ületamatu pianist Irina Zahharenkova,

7. juulil paneb Kaarma kiriku oreli kõlama Piret Aidulo.

8. juulil täitub Saare KEK-i saal hispaanlase Pepe Justicia temperamentsete kitarrihelidega flamenko stiilis, 9. juulil saab Tagarannast kirjanike ja kirjandushuviliste kohtumispaik.

12. juulil kõlab Kuressaare kultuurikeskuses muusika ooperi sünnimaalt Itaaliast, esinejateks Angela Papale ja Fabio Marra.

14. juulil astub Orissaare publiku ette klassikatäht Tähe-Lee Liiv. Festivali lõppkontsert "Vabadus" leiab aset Triigi Filharmoonias, laval Siim Aimla ja Tanel-Eiko Novikov koos keelpillikvartetiga. Kõik kontserdid algavad kell 19.

Kas saab juba midagi öelda ka Mustjala järgmise aasta festivali kohta?

Kaarti vaadates meenutab Saaremaa kuju mulle viiulit. 2023. aastal tahaksin kutsuda siia eri žanrites tegutsevaid väljapaistvaid viiulikunstnikke ja avastada koos publikuga selle võrratu pilli saladusi.

Tõmbame Saaremaale keeled peale ja timmime häälde!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles