:format(webp)/nginx/o/2022/07/21/14710583t1h8a28.jpg)
Kuressaares Lossi tänava nurgal on pühapäevast 24. juulini avatud pop-up-restoran Nona caffe. Tegu on aga vaid soojendusega püsivale toidukohale, mis avatakse Kure kohviku kõrval augusti alguses.
“Inimesed tulevad ooperist, nad on väsinud kolmetunnisest istumisest ja vajavad lõõgastust,” räägib söögikoha avamise põhjusest selle omanik Sandro Batista. “Siin saavad nad head šampanja, head Vahemerest inspireeritud toitu, head teenindust.”
Pop-up-restoran on avatud, kuni viimane inimene toidukohast lahkub. Mehe sõnul on tema kultuuris ebaviisakas kiirustada välja sööma tulnud inimest koju minema, mistõttu on nad valmis olema avatud ka kuni esimeste hommikutundideni.
“Oleme vajadusel avatud kasvõi neljani hommikul!” vastab Batista möödakäijale, kes lahtiolekuaegade kohta uurib. Avamise ja kinnipaneku kellaaegu restorani juures tõesti näha ei ole.
Ka püsivasse toidukohta loodab Batista tekitada oma kultuuriruumi hõngu. Espresso hakkab maksma vaid euro, kuna mehe sõnul on veider küsida taolise asja eest rohkem. “Minu kodukohas on näiteks ka pitsa alla 5 euro, siin maksab aga kuni 13. Naeruväärne! Restoranis hakkan küsima selliseid hindu, et peale turistide saavad väljas söömas käimist endale lubada ka kohalikud inimesed.”
“Ma ei ole kokk, aga ma armastan hästi tehtud toitu,” lausub Batista. “Kahjuks Saaremaal head toitu ei ole.”
Batista lisab, et kõik ei saa olla kokad, peab olemas olema oskus lisada oma toidule isiklikku puudutust. “Mult küsiti eile, et kuidas ma merekarpe valmistasin. Ma ei oska sellisele küsimusele vastata! Võin anda retsepti, aga see, kui tema seda teeb, pole ikka sama.”
Igapäevaselt toimetab Sandro kastmeid ja suppe valmistavas ettevõttes Rand & Rossi.
Nona caffe on partnerluses WOW keskuse omanikuga, mistõttu teeb Rosso koostööd sealse kohviku juhataja Kädi Aegiga. Toitude valmistamise eeltöö nagu hakkimine või tükeldamine toimubki WOW keskuses, valmis tehakse toidud aga kohapeal.
Nona caffes toimetav Kädi Aeg soovitab aga kohapeale helistada, uurida ja vajadusel ka laudu broneerida, sest kohti on siiski vähe ning inimesi käib palju. “Vahepeal tuleb 30 inimest korraga sisse. On ka neid, kes käivad siin juba mitmendat õhtut järjest.”