AJA LUGU ⟩ Kes olid kõige esimesed telefonikasutajad Saaremaal?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
TELEGRAAFILIINIDE REMONDIKOLONN 1900. aastate alguses.
TELEGRAAFILIINIDE REMONDIKOLONN 1900. aastate alguses. Foto: Saaremaa muuseum

Enam kui sajanditaguseid Saaremaa ajalehti sirvides näeme, et ühel hetkel ilmuvad kuulutustesse lisaks aadressidele ka kõnetraadi- ehk telefoninumbrid. Kes olid kõige esimesed telefonikasutajad Saaremaal?

Telefoni eelkäijaks oli telegraaf, mille esimene ühendusliin Pärnuga rajati 1875. aastal. Kuressaare telegraafijaam alustas tööd sama aasta 26. augustil (vana kalendri järgi). Martin Körber märgib raamatu "Oesel einst und jetzt" esimeses osas, et nimetatud päeval kell kolm pärast lõunat alustas telegraaf tegevust ja toimetas nelja tunni jooksul edasi 26 telegrammi. Esimene neist sisaldas rõõmusõnumit õnneliku lapsesünni kohta.

Esimene telegraafijaam asus Tolli ja Suur-Sadama tänava nurgal rätsepmeister Rosenfeldti maja teisel korrusel. Mõne aja pärast viidi see üle Pikal tänaval asuvasse tisler Sohni majja. Põhjuseks üüri kolmekordne tõus. Nimelt arvas ahne rätsep, et jaam võib asuda ainult kahekordses majas ja kuna lähikonnas teist sellist polnud, pidas ta ennast monopolistiks. Suur oli tema imestus ja kahetsus, kui aparaadid ka Sohni ühekordses majas samamoodi klõbisema hakkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles