Emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma naised saavad proovida kodus testimist

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil.
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Foto: Shutterstock

Sel nädalal alustavad Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Eesti Haigekassa jätkuprojektiga „HPV kodutesti juurutamine emakakaelavähi sõeluuringus“.

Projekti eesmärk on hoida järjepidevust kodutestimise pakkumisel ja saada vastused sellega seotud veel lahendamata küsimustele, enne kui kodutestimine integreeritakse riiklikku sõeluuringusse. Uuringud näitavad, et kodutest on sama usaldusväärne kui kliinikus võetud test. Projekt kestab aasta lõpuni.

Projekti raames pakutakse kõigile 2022. aastal emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvatele naistele, kes augustikuu lõpu seisuga ei ole sõeluuringus osalenud, võimalust valida, kas teha HPV määramiseks kodutest või anda proov tavapärasel moel kliinikus. Kõik sihtrühma kuuluvad soovijad saavad kodutesti komplekti tellida internetipõhisest tellimiskeskkonnast hpv.synlab.ee ja saata proov tasuta laborisse analüüsimisele. Proov tuleks laborisse saata hiljemalt viis päeva pärast analüüsi võtmist. Kodutestimise proove saab saata kuni käesoleva aasta 31.detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles