Sõrve muuseum ⟩ Kõik punasõdurid võiks matta Vananõmmele

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Tõnu Veldre
Tõnu Veldre Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sõrve poolsaarel Sääre külas tegutsev muuseum pakkus Saaremaa vallavalitsusele välja, et kõik punasõdurite säilmed võiks ümber matta Vananõmme kalmistule. Samuti sooviks Sõrve muuseum Saaremaal teisaldatavaid punamonumente endale, et koostada neist temaatiline väljapanek.

Sõrve muuseumi esindajate Mati Martinsoni ja Tõnu Veldre arvates võiks Vananõmme kalmistule ümber matta eelkõige Saaremaal avalikes kohtades paiknevates haudades olevad punasõdurite säilmed. "Kui juba läheb ümbermatmiseks, võiks kõik ühes kohas koos olla," ütles Veldre Saarte Häälele.

Ta pidas silmas esmajoones Kuressaares, Kuivastus, Orissaares ja Leisis olevaid ühishaudu. Ülejäänud paikades piisaks vahest vaid hauatähiste eemaldamisest. Kudjapel võiksid sinna kunagi maetud oma hauda jäädagi, kuid vajadusel saaks ka sealsed säilmed Vananõmmele viia. Tõnu Veldre hinnangul on nimeliselt teada ligikaudu 3500 Saaremaal surma saanud punasõdurit, maetud on neist 2500, kes mullapõues rohkem kui kümnes eri paigas üle maakonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles