Isikliku vähiriski teadmine – võti vähi ennetuseks

Copy
Saaremaa tarbijate ühistu kogus õunakohvikuga vähiühingule 1235 eurot. Pildile jäid Siiri Rannama, STÜ juht Kalle Koov ja Meeli Lauk.
Saaremaa tarbijate ühistu kogus õunakohvikuga vähiühingule 1235 eurot. Pildile jäid Siiri Rannama, STÜ juht Kalle Koov ja Meeli Lauk. Foto: Erakogu

“Palun teid, ärge väsige rääkimast, et rinnavähi sõeluuring peab olema ette nähtud palju noorematele naistele…” Niisuguse sõnumiga kõnesid saame üha rohkem. Ja igasse sellisesse kõnesse on peidetud maailmatäis valu,” kirjutavad MTÜ Saaremaa Vähiühing juhatuse liikmed Meeli Lauk ja Siiri Rannama.

Säästmaks meie naisi sellest valust, on Saaremaa vähiühing alustanud süsteemse tööga – juhime tähelepanu sellele, et rinnavähi sõeluuringute vanusepiiri on vaja madalamale tuua ja propageerida rinnavähi täppisennetust.

Oktoober on rinnavähile tähelepanu juhtimise kuu. Rinnavähk on Eesti naiste seas kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja ja kasvajatest tingitud surmapõhjus. Praegu avastatakse Eestis pooled rinnavähi juhud liiga hilja.

Lahendus on täppisennetus

Rinnavähi varaseks avastamiseks tehakse riiklik rinnavähi sõeluuring 50–69-aastastele nii ravikindlustatud kui ka ravikindlustuseta naistele. Samas tekib rinnavähk ka noorematel naistel. Samuti vajavad vanemad naised, kel on kõrge geneetiline rinnavähirisk, põhjalikumat ennetust kui tavapärane sõeluuring. Meie individuaalne vähirisk võib olla kõrge, olenemata sellest, kas perekonnas on esinenud vähki või mitte. Isikliku vähiriski teadmine on võti vähi ennetamiseks ja pikaealisuseks. Rinnavähi täppisennetuse eesmärk on olukorda muuta ja vähendada rinnavähist tingitud suremust. Varakult avastatud rinnavähk on ravitav!

On arusaadav, et kõigi sõeluuringu vanusepiiri allapoole tuua ei ole otstarbekas, vaid tuleb lähtuda geneetilisest riskist. On ju rinnavähk geneetilise eelsoodumusega. Tänapäevane lahendus on rinnavähi täppisennetus ehk rakendada rinnavähi sõeluuringut naiste individuaalsete riskihinnangute alusel.

Rinnavähiriski selgitamiseks on praegu juba kasutusel – tõsi küll, veel tasulised – geenitestid, millega on võimalik hinnata geneetilist eelsoodumust. Rinnavähi täppisennetuse aluseks olev geenitest AnteBC aitab üles leida kõrgenenud rinnavähiriskiga naised, et nad saaksid sõltumata vanusest õigeaegselt uuringutele, personaalse jälgimisplaani ning tervisekäitumise soovitused.

Kui naine teeb varem kui 50-aastasena rinnavähi geenitesti ja tal on kõrgenenud risk, siis riik tema sõeluuringut juba rahastab. Töö käib selle nimel, et ka test oleks riiklikult rahastatud.

Suur tänu toetajatele!

Saaremaa vähiühing üksi, oma vahenditest, saab teha vähe. Heade toetajate abiga on võimalus head teha ja abivajajateni jõuda juba palju suurem.

Selleks, et vähiga võitlevaid inimesi toetada ja terviseteadlikkust tõsta, ulatas meie ühingule juba teist aastat abikäe Saaremaa tarbijate ühistu. Coop Saaremaa kogus oma tänavuse heategevusliku õunakohvikuga rohkem raha kui meie ühingu kahekordne aastaeelarve – 1235 eurot!

Selle, väga vajaliku toetuse abil juhime oktoobris tähelepanu ka sellele, kui oluline on säilitada kehaline aktiivsuse. Aitab ju regulaarne liikumine vähiga võitleval inimesel säilitada elukvaliteeti, hoida ärevustaseme madala, vähendada vähiväsimust, parandada unekvaliteeti ja muud. See kõik on teadusuuringutega tõestatud!

Kuressaare haigla on suurepärane kogukonna terviseedendaja ja tervisehoidja – vähipatsientidele on ette nähtud toetusravi, toimuvad loengud kogukonna terviseteadlikkuse tõstmiseks. Siin saame meie kaasa aidata infot levitades ning juhtides tähelepanu tervist hoidvate eluviiside tähtsusele.

Hoia oma tervist, armas naine! Mine sõeluuringule, kui kutsutakse; tee geenitest, kui kahtled; ela tervislikult; armasta; ELA! Varakult avastatud rinnavähk on ravitav!

Kui Sul on mure ja Sa ei tea, kuidas seda lahendada, võta meiega ühendust, aitame Sind! Meile saab kirjutada aadressil saare.vahiuhing@gmail.com ja helistada telefonil 58 855 235.

Sa oled südamest hoitud!

Tulge reedel tervisekooli!

Juba sel reedel, 7. oktoobril on kõik huvilised oodatud Thule Kotta tervisekooli.

Dr Peeter Padrik, meditsiinilabori Antegenes asutaja ja üks juhtivaid onkolooge Eestis räägib saarlastele rinnavähi täppisennetusest ja geeniinfo tervishoidu rakendamisest.

Peep Vain, õpetaja, ettevõtja ja investor jagab soovitusi, kuidas toime tulla elukriisidega, mis tekivad kurja haigusega silmitsi seistes, tahtest elada ja julgusest surra.

Reedel on kehavälist rinnaproteesi kandvad naised oodatud külastama pop-up poodi Saaremaa Puuetega Inimeste Kojas. Võitlus rinnavähiga ei pea ju tähendama naiselikkuse kaotamist, oma keha häbenemist ega loobumist kaunist pesust.

Naised, osalege sõeluuringul!

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule 50–69-aastaseid naisi iga kahe aasta tagant. Tänavu kutsutakse rinnavähi sõeluuringule ravikindlustatud ja ravikindlustuseta naised sünniaastaga 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972.

10.–28. oktoobrini peatub mammograafiabuss Kuressaare haigla juures perearstikeskuse ees. Täpsem info ja eelregistreerimine tel 62 74 470.

Kas teadsid, et:

  • 800+ naist Eestis haigestub igal aastal rinnavähki ja selle tõttu sureb keskmiselt 245 naist.
  • 55 protsendil naistest avastatakse rinnavähk väljaspool soovitusliku sõeluuringu (50–69) vanust.
  • 48 protsendil juhtudest on rinnavähk avastamise hetkel levinud ehk halva prognoosiga.
  • 95% on paranemise tõenäosus, kui rinnavähk avastatakse varases staadiumis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles