USUTLUS ⟩ Ida-Saaremaa uinuv kaunitar ootab abilisi nõu ja jõuga

Tõnis Kipper
Copy
Maasilinna pitser.
Maasilinna pitser. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Raimu Aardam, Maasilinna seltsi juhatuse esimees räägib usutluses Kadi raadiole, mida on Maasilinnal tehtud, mis teoksil ja kuhu tahetakse jõuda.

Maasilinn on sinu tõsine südameasi olnud läbi aastate. Ei tea, miks?

No ta on olnud tõesti minul südameasi ja aastast 2000, väga tugevasti minu eest vedada olnud.

Mäletan selgelt seda aega, kui siia Pöide kanti tööle tulin, siis üsna tihti Maasilinnas käisin aknast sisse-välja ja mõlgutasin mõtteid, et mis iganes asi siin künka all on.

VÄGEV KAITSERAJATIS: Raimu Aardam näitab, et sel aastal pinnasest välja puhastatud müür, mida inimesed praegugi iga päev uudistamas käivad, on üle kahe ja poole meetri paks.

Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui võrrelda seda pilti, mis avanes siis, mis on täna, on ikka väga palju tehtud. Aga tänu sellele, et nii palju on tehtud, me alles hakkame aru saama, kui palju seal veel teha.

Täpselt nii. Esimene töö läks väga kiiresti, nelja aastaga praktiliselt sai Maasilinna peahoone katuse alla. Sellega on kõige suuremad hädad ära võetud ja praegu toimub müüride väljakaevamine ja konserveerimine. See on väga põnev.

Suhteliselt vähe raha on olnud viimased aastad, aga mehed Tõnu Sepa väga valvsa pilgu ja juhtimise all on töötavad väga kvaliteetselt ja väga huvitav on vaadata, mis väikese rahaga on võimalik iga-aastaselt ära teha.

Üks väga positiivne asi minu meelest on olnud ka see, et seal Maasilinnal on korraldatud erinevaid kultuuriüritusi.

See on täiesti õige. Üks esimesi etendusi oli juba mitu-mitu aastat tagasi, päris alguses. Aga nüüd on olnud vahepeal etendusi ja viimased kaks aastat on olnud siis "Kena keik". Selline tükk, kus kohalikud ja naabervaldade inimesed näitemängu teevad ja selle külastatavus on olnud päris hea.

See kindlasti aitab kaasa, et veel teadvustada üha enam, et mis siis Maasilinnas tegelikult veel varjul on.

Aga mis selline kaugem eesmärk võiks olla, et mis me selle Maasilinnaga peale hakkame, kui ta ükskord on kõik välja kaevatud ja läbi uuritud ja konserveeritud, ta enam ei varise ja ei lagune.

Täna ongi seltsi üks põhieesmärk, et saada arengukava. Selleks on meil koostamisel hankedokument, kus väga üksikasjalikult on kirjas, mida Maasilinnast siis lõppkokkuvõttes tahame näha.

Minul on oma nägemus täiesti olemas, aga ilmselgelt on kõikidel, kes seal käivad, oma arusaam ja kindlasti tuleb leida kuldne kesktee, et mis tast tulevikus saab.

Ilmselge on see, et tuleb leida peasissekäik Maasilinna peahoone juurde.

Teine asi on see, et Maasilinna siseõu peab saama välja kaevatud. Kui me sealt leiame üles eluhoonete varemed ja nende peale oskame ehitada katustatud süsteemi, mis ta kunagi on olnud.

Vallavalitsus suutis kuidagi väga elegantselt kogu selle rõõmu, mure, valu ja vaeva nihutada seltsi õlule. Teeb see nüüd midagi lihtsamaks või keerulisemaks?

Ta on ka kahe otsaga asi. Tõesti on täna seltsile üsna palju volitusi, üks nendest on siis ka muinsuskaitseametilt rahataotluste tegemine. Seesama arengukava lugu on ju puhtalt täna seltsi korraldada, Meil on, millega tegeleda.

Viimastel aastatel oleme ikka natukene ka läbi oma kirjutatud projektide raha saanud. Täna on meil taotluses tulevaks aastaks kaks projekti, kus me tahame saada rahastust suure infotahvli väljavahetamiseks.

Ja nagu vallavalitsus pidi tõdema, et ega nendelgi sellist inimest päris ei olegi, kes peaks selle asjaga tegelema.

Palju pragu seltsil arvel raha on?

Kuskil 2000-3000 ringis, aga tiksub ikka juurde.

Meil on ka väga häid annetajaid, eks see ole ka suur tugi. Paraku ilma rahata ikka mitte midagi ei tee, iga liigutus maksab.

Tahtsingi selleni jõuda, et kui kuulajate hulgas on kedagi, kellel kipub vaatamata keerulistele aegadele, hääd nõu või muud abi üle olema, siis Maasilinna seltsile maksab seda alati pakkuda. Eks ta meil selline pooleldi uinunud kaunitar seal ju on ja hästi hoitud saladus.

Me oleme mõelnud isegi seda, et suuremad annetajad saavad oma nimesildi seina peale panna, missuguse ruumi on tema annetatud raha eest võimalik korda teha ja missuguse müüriosa välja kaevata ja konserveerida.

Meil ka projektipõhiselt saadud Maasilinna tempel, nii et selle templiga on võimalik tulevikus ka postkaarte tembeldada, mis võimalik müüki panna.

See on ka väike raha, mis vaikselt võiks tiksuma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles