Andres Sepp ⟩ Tänased uudised on uudised täna

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Saarte Hääl
Saarte Hääl Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kas teile tuleb ajaleht postkasti? Või ostate värske lehe hommikul tööle minnes? Või loete lehte juba eelmisel õhtul veebist, nagu järjest rohkem inimesi terves maailmas, muidugi ka Eestis ja Saaremaal.

2006. aastal Oma Saare nime all ja 2010. aastast Saarte Häälena ilmuv saarlaste päevaleht on alati ajaga kaasas käinud. Oleme kohanenud lugejate ootuste-lootustega, kodunenud tehniliste uuenduste ja võimalustega.

Verisulis Oma Saare paberleht jõudis postkastidesse kuus korda nädalas, tõi eelmise päeva sündmusi ja eeskätt saarlastele huvitavaid pikemaid lugusid lugejateni esmaspäevast laupäevani.

Tegime seda terve konkurentsi tingimustes, head kolleegid Meie Maas hoidsid taset ja me ei saanud halvemad olla.

Õiged otsused õigel ajal

Kasvõi veri ninast välja punnitamine ei olnud kummagi lehe väljaandjale odav. Pigem oli see tohutult kallis. Just konkurentsi pärast ei olnud mitte kuidagi võimalik küsida ei tellijalt ega reklaamikliendilt hinda, mida on reaalsuses vaja lehetoimetuse kõikide kulude katmiseks ja ettevõtte mõistlikuks majandamiseks. Seepärast lõpetasime päris alguses esmaspäevase paberlehega. See oli õige otsus.

2020. aastal tabas maailma koroonapandeemia, elu seiskus ja reklaamiturg kuivas tilgatumaks. Orienteerusime kiiresti ümber ja vähendasime paberlehe mahtu nädalas viielt korralt kolmele.

Kuid juba aasta varem leidsime Saarte Hääle toimetuses, et senisest tunduvalt rohkem on vaja panustada meie veebilehte. Asusime ümber Postimehe platvormile, mis pakkus mitmekülgse sisu edastamiseks märgatavalt paremaid võimalusi.

Paraku said toona tegemata jäetud otsused, eriti just hoidumine digitaalse poole arendamisest tänavu aprillis saatuslikuks Meie Maale.

Sellal kui hinnad järjest tõusid, otsustasime meie kaks suve piirduda paberlehe trükkimisega kolmel korral nädalas ja selle aasta algusest vähendasime paberlehe ilmumist neljale korrale. Tõstsime ka tellimuse hinda, sest muidu polnud lihtsalt võimalik edasi minna.

Operatiivsus on esmatähtis

Tõsiasi on see, et kogu maailma trükiajakirjandus saab järjest vähem tulu reklaamist ja tellimused moodustavad kogutulust ühe suurema osa. Saaremaa pole mingi erand.

Ma usun, et kibekähku märtsis-aprillis 2020 ja ka hilisemad majanduskeskkonna arenguid arvestades tehtud sammud on meid siiamaani aidanud.

Kuid praegu, uue aasta eel olime jälle valikute ees, sest ehkki aasta eest olime sunnitud tellijatelt rohkem raha küsima, lähevad kõik sisendhinnad ikkagi eest ära.

Ainus, mille hind ei sõltu otseselt nii palju näiteks elektri või paberi hinnast, on meie digilehe väljaandmine.

Seda enam, et digileht on koos meie hea partneri Kadi raadioga kõige kiirem moodus lugejate ja kuulajateni jõuda. Ajakirjandusväljaande jaoks on uudiste operatiivsus esmatähtis ja me hindame väga saarlaste iga kuuga järjest suuremat poolehoidu meie veebilehele.

Mõistame, et tarbijal kulub raha niigi kõiksuguste hinnatõusude katmiseks ja lehetellimus ei pruugi ühel hetkel olla enam kõige esmavajalikum kaup.

Seepärast me ei tõsta uue aasta hakul hinda, vaid läheme jaanuarile vastu nagu suvele, mil meie lehte trükitakse kolmel korral nädalas.

Ja vastu tulles paljude saarlaste soovidele hakkame uuesti tegema laupäevast Saarte Häält. Teised paberlehe ilmumispäevad on teisipäev ja neljapäev, kuid meie digileht uueneb pidevalt ning sealt leiab operatiivset infot, lühemaid ja pikemaid lugusid, fotogaleriisid ja videoid kõikidel nädalapäevadel.

Head lugemist nii paberil kui ka veebis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles