TOIT Praegu on täpselt õige aeg teha kodust tangumakki

Marili Kesküla
, Saarte Hääle reporter
Copy
MAKITEOKS PALJU VAJA POLE: Anni Suurna Mihkli talumuuseumist näitab, et vaja on vaid kruubiputru, seasoolt ja toppimisriistu.
MAKITEOKS PALJU VAJA POLE: Anni Suurna Mihkli talumuuseumist näitab, et vaja on vaid kruubiputru, seasoolt ja toppimisriistu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ekid-sekid, selavekid, katlas keesid kuumad makid.
Jüri võttis nürja noa, lõikas mulle makki koa.

"Vanasti hakkas jõululaua planeerimine, sealhulgas makitegu, seatapuga juba paar nädalat enne jõule, et perenaine jõuaks sooled ära puhastada ja koos süldilihadega soola panna," räägib Mihkli talumuuseumi raudvara ja mentor Anni Suurna, kes makiteokunsti järeltulevatele põlvedele edasi annab.

Õnneks piisab tänapäeval lihapoodi minemisest, kust lisaks parajalt pekisele sealihale saab ka makisooled kenasti kätte.

Ka Kuressaare kaubandusvõrgust saab soolatud seasooled ostetud. Makiteoks tuleb poest varuda veel odrakruupe ja sibulat. Ja ongi kõik. Maitseainetest peaks käepärast olema soola, pipart ja vorstirohtu ehk punet. "Nimetame neid küll jah tanguvorstideks või -makkideks, aga pudru sees kasutame siiski jämedaid kruupe, sest tang on liiga peenike," selgitab Anni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles