Saada vihje

TOIT Lood, lõhnad ja retseptid, mis püsivad põlvest põlve

PANNKOOGIHOMMIKUD: Need põlvest põlve edasiantud retsepti järgi tehtud ülepannikoogid on Matilda ja Marki lemmikud. Samasugune lemmik on ka vormisai.
PANNKOOGIHOMMIKUD: Need põlvest põlve edasiantud retsepti järgi tehtud ülepannikoogid on Matilda ja Marki lemmikud. Samasugune lemmik on ka vormisai. Foto: BRETTE LEPPIK

Toidul on imeline võime hoida elus mälestusi, leiab kondiitriõpetaja Kristiina Rand. “Lood, lõhnad ja retseptid, mida meie peres on põlvest põlve edasi antud, elavad edasi roogades ja maitsetes, mida täna oma köökides valmistan ja oma lastele ja lapselapsele edasi annan,” ütleb ta.

See on Kristiina Ranna sõnul olnud nende pere naiste lugu – lugu, mida on hea mäletada ja elus hoida, sest sellel on igapäevane praktiline väärtus. Tema enda huvi toiduvalmistamise vastu sai alguse lapsepõlvest. Ema ja vanaema õpetused ja oskused on kujundanud ta arusaama heast toidust ja kvaliteetsest toorainest. “Oli igapäevane, et põllult ja aiast tuli värske kraam, metsast marjad ja seened, kodus kasvatati loomi ja kodulinde. Puhtast ja värskest toorainest valmisid kõige maitsvamad road,” kinnitab ta.

Kristiina sõnul armastas ta ema väga süüa teha ja kõik, mida ta valmistas, oli erakordselt maitsev. “Lapsepõlves pidasin seda iseenesestmõistetavaks – tundus loomulik, et emad teevadki kõike nii hästi… “

Kommentaarid
Tagasi üles