Reomäe nunnad kolivad Saaremaalt ära Kreekasse (1)

Saarte Hääl
Copy
KLOOSTRI MESILINNUD: Nunn Theofili on väljaõppinud mesinik. Tema hoole all on ka kloostri mesila.
KLOOSTRI MESILINNUD: Nunn Theofili on väljaõppinud mesinik. Tema hoole all on ka kloostri mesila. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

"On olnud palju õnnistavat, ilusat ja imelist, ja ei ole midagi, mille pärast tahaks ära minna, kuid me lihtsalt ei suuda jätkata, kuna ei ole piisavalt nunnasid," põhjendavad Reomäe Skiita nunnad Saaremaalt lahkumist.

Saarte Hääl avaldab nunnade pöördumise nende loal täismahus.

Reomäe Skiita, p. Damianose päeval 14.02.2023

Armsad sõbrad!

Pärast pikka ja vaevarikast lahenduste otsimist peame kurvastusega teatama, et Reomäe Püha Eelkäija Skiita kogukond on suuremate ja väiksemate asjaolude sunnil otsustanud tagasi Kreekasse minna.

On olnud palju õnnistavat, ilusat ja imelist, ja ei ole midagi, mille pärast tahaks ära minna, kuid me lihtsalt ei suuda jätkata, kuna ei ole piisavalt nunnasid.

Otsustavaks teguriks on kahe skiitas pikalt elanud nunna raske haigestumine, kelle õlgadel on skiita suuresti seisnud ja kogu tegevusele aluse pannud. Tõsiseks hoiatuseks sai ka möödunudsuvine kogemus ja teadmine, et haigena võime osutuda koormaks siinsele Kirikule.

Samuti ei ole mitmel põhjusel enam lihtne saada „abiväge” Kreeka emakloostrist, mitte ainult suurenenud reisikulude tõttu, vaid ka sellepärast, et aastate möödudes kiindutakse kohta, kus elatakse, vastutus kasvab ning jäädakse vanemaks.

Sageli on meilt küsitud: Kui palju teid on? Kuidas toimub teie „rotatsioon”? Samamoodi, nagu tullakse kloostrisse omast vabast tahtest, ilma et miski või keegi oleks nunnaks pürgijat selleks sundinud, on ka skiitas elanud nunnad seda ise soovinud ning tundnud, et Jumala abiga on nad selleks võimelised.

Paraku on möödas aeg, kui oli piisavalt nunnasid, kes tahtsid ja said skiitas elada. Isegi juhul, kui väike arv nunnasid oleks valmis käima vaheldumisi skiitat lühiajaliselt hoidmas, ei oleks sellel mõtet, kuna sel moel ei juurduks klooster kohalikku kogukonda. Kui juba skiita normaalse tegevuse juures ei tulnud kolmeteistkümne aasta jooksul juurde ühtegi uut liiget, siis on sellise variandi jätkusuutlikkus üsna kaheldav.

Sellepärast oleme otsustanud minna tagasi sinna, kus me oma kloostrielu alustasime.

Alates 2023. aasta märtsist skiita enam külalisi vastu ei võta, kuid loodetavasti jääb Reomäe kiriku kompleks kohaks, kust hõngub edaspidigi õigeusu vaimsust. Esialgne kontaktisik neis küsimustes on pr Marina Treima.

Ütlemata valus on maha jätta kõik inimesed, kellega ühel või teisel moel kokku puutumine on olnud meile kaunis ja kordumatu õnnistus. Ometi me usume, et pikemas perspektiivis ei jää peale kahjutunne ja kurbus, vaid tänutunne ja ilusad mälestused, ning et kogukonna sidemed Eesti inimestega ei katke, vaid kasvavad edasi, nii nagu olud lubavad.

Andke meile andeks!

Kogu Eesti-Kreeka õeskonna nimel

n. Theofili, n. Theohariti, n. Theosemni, n. Theoterpi

P.S. Olgu ka kirikuinimestele teada, et viis nunna andsid oma päranduse skiita peahoone ja abihoonete taastamiseks. Majanduslikult oleme seega olnud sõltumatud abiprojektidest ja muust taolisest.

Neli välismaalasest nunna õppis paari aastaga ära eesti keele ja "saare meele".

Siinne ühiskond on meid omaks võtnud ja toetanud, meid nõuannete või eeskujuga areneda aidanud, meiega kannatlik ja peenetundeline olnud.

Täname küünlasüütajaid ja meeostjaid!

Te kõik olete teretulnud emakloostris Kreekas, kus edaspidi leidub erakordselt palju eesti keelt kõnelevaid nunnasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles