TOIT Iidne Lääne-Saaremaa klassika: praetud pallid piimaga

Copy
PALLE VEERETA MÄRGADE KÄTEGA: Ailil on lisaks tainakausile ka veekauss käte kastmiseks kõrval.
PALLE VEERETA MÄRGADE KÄTEGA: Ailil on lisaks tainakausile ka veekauss käte kastmiseks kõrval. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vabariigi aastapäeva eel meenutame esiisade toidulauda. Näiteks Lümanda söögimajas saab praetud palle piimaga. See iidse retsepti järgi valmistatud toit on sealkandis nii mõneski peres veel toidulaual.

“Lääne-Saaremaa oli vanasti üks vaene kant, kus midagi hästi ei kasvanud, kuna mullad on siin kehvad. Süüa tuli seda, mida oli, enamasti lihtsaid toite,” räägib 25 aastat Lümanda söögimaja pidanud Juta Pae.

Tänaseks on Juta andnud söögimaja vedamise üle oma pojale Margus Paele. Juta sõnul on tänapäeval läinud kõik nii interneti- ja nutipõhiseks, et tema vana inimesena enam ei jõua ega tahagi sellega sammu pidada, kuigi ettevõtlusega tegelemiseks oleks vaja.

Tagasi üles