Elu võtsid tuli ja vesi ⟩ Päästepiirkonna juht kahest hukkunust: "Seda on ka terve aasta peale liiga palju"

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe.
Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eile päeval võttis Saaremaal inimese elu vesi, täna öösel aga tuli. Kaks õnnetut hukkumist ööpäevaga.

Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe tõdes täna Kadi raadio saatele „Keskpäev“ antud intervjuus, et paraku on tõesti ööpäevaga kaks inimest Saaremaal vähem.

„Kui neid numbreid vaadata, siis tahaks loota, et terveks aastaks nii jääbki. Aga tegelikult seda on ka terve aasta peale liiga palju,“ märkis Lindmäe.

Eile päeval uppus Salmel kalamees. Lindmäe möönis, et kalamees oli teda valitsevatest ohtudest kindlasti teadlik, kuid päästevesti ta pole vette minnes selga pannud.

„Ta oli küll sõprade seas enne minekut otsinud, kes tuleks temaga kalale kaasa, aga keegi ei tulnud,“ märkis päästepiirkonna juht. „See oleks ka kindlasti üks ohutust parandav asjaolu – kui oled kahekesi. Siis sõber saab aidata.“

Samas teine väga oluline asi, millele samuti pidanuks mõtlema, on päästevest. Sel juhul oleks kalamehe pea ja rindkere olnud kukkudes kergemad, kui jalad.

„Kahju, et nii läks. Proovime edaspidi leida tee kõigi kalameeste juurde, et nad teaks, kuidas käituda. Kuid ma tean tegelikult, et teataksegi, kuidas käituda. Hoiakud lihtsalt ei lase neil seda teha.“ Arvatakse, et eluaeg on ju tehtud nii ja minuga kindlasti juhtu. Kuid siis, just sel kohal see kalalkäik paraku lõpebki.

Mis puutub öisesse hukkunuga põlengusse Viltina külas, siis Margus Lindmäe sõnul leiti kustutustöödel üsna kiiresti ka majaperemees, hukkunu, kes oli tulest oluliselt kahjustada saanud. Kuid hoone oli selleks ajaks juba lausleekides.

„Praegu ei ole teada asjaolusid, kas majas olid suitsuandurid, kas need olid aegunud, kas need olid patareidega. Püüame selle välja selgitada. Aga kuna tuli hävitas palju, pole kindel, kas päris kõike seda suudame,“ rääkis päästepiirkonna juht.

Et taolise õnnetuse puhul sõltub palju ka sellest, kui kiiresti põleng avastatakse, tõi Lindmäe näitena välja, et kui naabrid näevad, et pool või terve katus on majal põlenud, siis võib üksnes arvata, kas inimest saab veel päästa või ei saa.

Kui maja on põlema hakanud nt garaažipoolsest otsast, siis võib-olla saab. "Aga kui põleng on hakanud toast ja see on pool tundi juba põlenud, siis ilmselt me peremeest aidata enam ei saa.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles