JUHTKIRI ⟩ Pisikest puuki ei maksa alahinnata

Saarte Hääl
Copy
Puugid põhjustavad inimesele kaht rasket haigust: puukborrelioosi ja puukentsefaliiti.
Puugid põhjustavad inimesele kaht rasket haigust: puukborrelioosi ja puukentsefaliiti. Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki puukentsefaliiti diagnoositakse võrreldes puukborrelioosi ehk Lyme`i tõvega vähe, saab Saare maakonnas igal aastal entsefaliididiagnoosi kümmekond inimest.

Möödunud aastal tuvastasid tohtrid entsefaliidi 12 inimesel. Üks neist on 39aastane pereisa ja ettevõtja Kaspar Mäeots, kellel läks eriti kehvasti. Ehkki arstid mehele üle mõne päeva elulootust ei andnud, jäi Kaspar siiski ellu, ent lebab juba üle seitsme kuu halvatuna haiglavoodis.

“Ühel hetkel oled sa terve inimene ning siis muutud tundidega lihtsalt juurviljaks ilma, et saaksid sinna midagi teha,” võtab Kaspar ise oma loo kokku. Tänu igapäevasele füsioteraapiale, massaažile ja Kaspari enda tahtejõule on tema seisund siiski kõvasti paranenud.

Praegu on käes aeg, mil puugid hakkavad tasapisi aktiivsemaks muutuma. Seda pisikest putukat ei tohiks kindlasti alahinnata. Võib ju puukentsefaliit halvimal juhul lõppeda surmaga. Seepärast tasub end puukentsefaliidi vastu kindlasti vaktsineerida lasta. Ja kel vähegi mahti, võiks 28. märtsil kell 16 minna kuulama dr Matti Maimetsa loengut Kuressaare haiglas. Loeng on kuulajaskonnale tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles