Lümanda õpilased olid edukad ühiskonnaõpetuse meeskonnavõistluses

Copy
Lümanda kooli ja Saaremaa au kaitsesid Kärt Tiitson, Senna Soome, Vanessa Vihman ja Friida Põld.
Lümanda kooli ja Saaremaa au kaitsesid Kärt Tiitson, Senna Soome, Vanessa Vihman ja Friida Põld. Foto: URVE VAKKER

Suureks üllatuseks oli Lümanda põhikooli üheksandike esindus vabariigi ühiskonnaõpetuse olümpiaadil väga kõrgel 3.-8. kohal, saades 95 punkti 100st.

Ühiskonnaõpetuse olümpiaad toimus jaanuaris 8. korda. Arvuti teel tuli individuaalselt lahendada erinevaid ülesandeid, põhiliselt kaasaja poliitikast, ühiskonna probleemidest ja tugevustest.

20. jaanuaril toimus samadel teemadel meeskonnavõistlus. Ühe tunni jooksul tuli leida materjalid ja edastada poole leheküljelise teatena.

Esmapilgul lihtne, kuid uudis pidi olema ülevaatlik, kompaktne ja kajastama tähtsamat teema kohta. Jaanuaris oli aktuaalne Soome ja Rootsi NATOga liitumine, Ungari ja Türgi seisukohad. Noortel "ajakirjanikel" tuligi lühiülevaade hindajatele saata.

Meie lapsi edestasid Tallinna Gustav Adolfi kooli ja Pärnu Sütevaka gümnaasiumi võistkonnad. Lümanda jagas kohta veel ühe Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi, Rapla Vesiroosi põhikooli, Pärnu Kuninga tänava põhikooli, Rakvere reaalkooli ja Kohila gümnaasiumi meeskondadega.

Esimesed kolmkümmend meeskonda kindlustasid koha vabariiklikus teises voorus. Selle teenis välja ka Aste põhikooli võistkond. Saaremaalt osalesid eelvoorus veel Orissaare kolm võistkonda ja Kuressaare Hariduse kool. Üle vabariigi osalesid esimeses voorus 130 põhikooli võistkonda.

Teine etapp viidi läbi Tartus 3.märtsil EAÜS ja Miina Härma gümnaasiumi poolt. Kui õpetajad pidasid oma seltsi aastaaruande koosolekut, siis õpilased lahendasid individuaalvõistluse ülesandeid.

Meekonnad tutvusid Tartu Ülikooli raamatukoguga, seejärel tuli neile ülesanne – kahe tunni jooksul anda 6 minuti jooksul ülevaade parteidest, poliitilistest ideoloogiatest Eesti näite põhjal. Teema valikut mõjutasid just toimuvad Riigikogu valimised. Mõlemad Saaremaa võistkonnad esinesid esimestena ja tõtates praamile, ei jõudnud teisi esinejad jälgida.

24. märtsil selgusid ka lõppvooru tulemused. Pidulikul lõpetamisel autasustasid võitjaid läbiviijad ja sponsorid Tallinnas Stenbocki majas. Esikolmikus olid Prantsuse Lütseumi, Pärnu Kuninga tänava ja Tallinna Reaalkooli võistkonnad.

Lümanda jagas Türi põhikooliga 19.-20. kohta. Hästi võistlesid ka Aste lapsed. Individuaalselt olid Saaremaa lapsed 11.-12. kohal. Kõigis kolmes rühmas (põhikool, gümnaasium, võistkonnad) oli osalejaid üle 30.

Lümanda kooli ja Saaremaa au kaitsesid Kärt Tiitson, Senna Soome, Vanessa Vihman ja Friida Põld.

Urve Vakker

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles