Maakohus jättis Jaanus Tamkivi menetluskulud Harry Raudvere kanda

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Jaanus Tamkivi koos vandeadvokaat Anneli Aabiga Kuressaare kohtumajas.
Jaanus Tamkivi koos vandeadvokaat Anneli Aabiga Kuressaare kohtumajas. Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Kohus ei ole nõus vallavoliniku ja ettevõtja Harry Raudvere väitega, et Jaanus Tamkivi rikkus tema au ja head nime, kui nimetas teda "Moskva trolliks" ja mõistis Raudverelt Tamkivi kasuks välja suure summa raha. 

20. juunil täpsustatud Harry Raudvere palvel pealkirja, sest Pärnu maakohtu otsus on edasi kaevatud ja seega ei ole kindel, et Harry Raudvere peab maksma kinni Jaanus Tamkivi menetluskulud.

Harry Raudvere teatas hagis, et ei ole Vene eriteenistuse ega GRU ega ühegi väeosa palgal ega tee nendega koostööd.

"Hagejal puuduvad igasugused sidemed Venemaa eriteenistusega ning on alusetu teda Moskva trolliks pidada. Seega on tegemist ebaõige faktiväitega," teatas Raudvere.

Kremli jutupunktid

Esmalt vaidlustas ta Tamkivi sõnad ajalehes Saaremaa Teataja, kus volikogu esimees iseloomustas aasta tagasi Nõmme raadios öeldut järgmiselt: "Harry Raudvere jutustas seal isiklikult ja innustunult ümber Kremli jutupunkte Ukraina sõja kohta ja õigustas Kremli peremeeste inimsusevastaseid kuritegusid nii Ukrainas, Gruusias kui ka 1940. aastal Eestis."

Teiseks märkis Tamkivi: "Vaevalt oleksime osanud volikogu liikme eetikakoodeksisse kirjutada sisse punkti, mis ütleks näiteks nii: volikogu liige ei tohi kiita heaks ega õigustada sõjalist agressiooni ning levitada moonutatud teavet, mis sellist kuritegu püüab õigustada. Ometigi, nagu nüüd näeme, on see juhtunud ja volikogu liige on kahetsusväärselt just sarnaselt toiminud."

Moraalne ja majanduslik kahju

8. märtsil 2022 Saarte Hääles ilmunud artiklis "Kolleegid on Harry Raudvere Putini-meelsusest šokis: Moskva trollile pole volikogus kohta!" ütles Tamkivi: "Olen veendunud, et Moskva troll ei saa olla revisjonikomisjoni esimees ega parem ka mitte Saaremaa vallavolikogu liige."

Advokaadibüroos Emerald Legal koostatud hagiavalduses väideti, et "kostja laimu tulemusena öeldi hagejale üles lugejatega kohtumised ja Varese sadamas planeeritav väikesadamate ürituse raames toimuma pidanud üritus ja suur rahvakogunemine, mille tulemusena kandis hageja otseselt nii moraalset kui ka majanduslikku kahju.

Hagejal oli planeeritud mitmeid kohtumisi lugejatega, mille ära jäämine on tekitanud talle otsest varalist kahju.

Arvestades kokkuvõtvalt üldise elukalliduse tõusu, kostja hoolimatust ja ükskõiksust hageja au teotamise suhtes ning hageja maine hävitamist pikema aja jooksul, peab hageja õiglaseks hüvitiseks 5000 eurot."

Vihakülvav tegevus

Tamkivi kaitsjad vastasid kohtule, et "venelaste ja Putini tegevuse ratsionaliseerimine tänases olukorras on provotseeriv ja vihakülvav tegevus.

Seda kinnitavad ka reaktsioonid, mida hageja (Raudvere) esinemine saates endaga kaasa tõi – hageja väljaütlemisest olid lisaks kostjale negatiivselt üllatunud ka hageja kodufraktsiooni Isamaa esimees Mart Maastik, kes oli Raudvere raadioesinemisest šokeeritud; 

(Harry Raudvere heideti sellesama raadioesinemise tõttu ka Isamaa ridadest välja - toim)

Keskerakonna fraktsiooni juht Mihkel Undrest, kelle sõnul ei ole sellise inimese koht volikogu laua taga, vaid volikogul tuleb kindlasti teha Raudvere käitumist hukkamõistev avaldus;

Terve Saaremaa esindaja Kristiina Maripuu, kelle sõnul mitte miski ei õigusta rünnakuid rahuliku elanikkonna vastu;

ja ka EKRE fraktsiooni juht Kristjan Moora, kes soovitas kõigil mõista, et Venemaa sõjaline rünne Ukraina vastu on tervikuna kuritegelik ja terroristlik tegevus.

Kui professionaalsed poliitikud on kaaspoliitiku väljaütlemistest šokeeritud, on ilmne, et hageja esinemine oligi provotseeriv."

Sõnavabaduse küsimus

11. aprillil tehtud Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumaja otsuses seisab, et "tegelikkusele vastab kostja (Tamkivi) väide, et hageja (Raudvere) jutustas raadiosaates isiklikult ja innustunult ümber Kremli jutupunkte Ukraina sõja kohta."

Harry Raudvere
Harry Raudvere Foto: Erakogu

Samuti leidis kohus, et "tegelikkusele vastavad ka kostja väited, et hageja õigustas Kremli peremeeste inimsusevastaseid kuritegusid nii Ukrainas, Gruusias kui ka 1940. aastal Eestis ning et volikogu liige ei tohi kiita heaks ega õigustada sõjalist agressiooni ning levitada moonutatud teavet, mis sellist kuritegu püüab õigustada. Ometigi, nagu nüüd näeme, on see juhtunud ja volikogu liige on kahetsusväärselt just sarnaselt toiminud."

Kohus ütles Tamkivi väljaütlemiste kohta, et "demokraatlikus ühiskonnas ei saa ära keelata negatiivseid hinnanguid."

Kohus leidis ka, et väljendi "Moskva troll" puhul ei ole tegemist ebakohase väärtushinnanguga: "Hageja ei ole kohtu hinnangul esitanud veenvaid tõendeid asjaolu kohta, et Eesti meediaruumis peetakse Moskva trolli näol silmas just Venemaa agente või isikuid kes tegutsevad Venemaa huvides ja vastavate Venemaa asutustega kooskõlastatult. Hageja esitatud artiklid kajastavad olukorda Venemaal, mitte Eestis."

Kohus mõistis Harry Raudverelt Jaanus Tamkivi kasuks välja menetluskulud summas 5657,30 eurot.

Otsus ei ole jõustunud, sellele võib 30 päeva jooksul esitada kaebuse Tallinna ringkonnakohtusse.

Kohtunik: iga mõistlik inimene saab aru, et Raudvere õigustas Putini tegusid

"Kuulates hageja esinemist tervikuna saab kohtu hinnangul iga mõistlik inimene sellest aru selliselt, et hageja on õigustanud Putini (või Venemaa) tegusid nii Ukrainas, Gruusias, kui ka 1940.aastal Eestis.

Kohus nõustub kostjaga selles, et kui hageja räägib raadios vajadusest olla objektiivne ja teha selgeks tegu, tagajärg ja põhjuslik seos ning seejärel sellest, et tänapäeva inimesed on meedia poolt ajupestud ning meedia üldiselt manipuleerib inimestega ning inimesed ei viitsi mõelda ega detaile selgeks teha, kuid tema püüab analüüsida ja aru saada ja iseenda jaoks selgeks teha, mis maailmas sünnib, siis hageja jutust pole võimalik muul viisil aru saada, kui nii, et Putini (Venemaa, venelaste) teod nii täna Ukrainas, 2008. aastal Gruusias kui ka 1940.ndatel Eestis, olid põhjendatud."

Kohtunik Reena Undrest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles