VIDEOLUGU Kuressaare sadamaaidas paljandusid vanad kivipõrandad

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
PÕNEVIL: Garel Püüa loodab sadamaaida põranda alt leida selle hoone eellase ehk kunagise puidust kõrtsihoone vundamendi.
PÕNEVIL: Garel Püüa loodab sadamaaida põranda alt leida selle hoone eellase ehk kunagise puidust kõrtsihoone vundamendi. Foto: Karl Jakob Toplaan

Kuressaare Veski tänava kunagise sadamaaida renoveerimistööde käigus tulid puitpõranda alt välja vanad kiviplaadid, mis võivad pärineda juba aida ehitusajast 18. sajandil.

Esmaspäeval olid töömehed ametis kivipõranda väljapuhastamisega, arheoloog Garel Püüa aga uuris seda detektoriga. Neljakandilistest kiviplaatidest põrand katab sadamaaida vanema osa mõlemat ruumi, hiljem on osa plaadiridu eemaldatud, sinna paigaldatud talad ja peale ehitatud kuue sentimeetri paksustest plankudest põrand.

Püüa ei julgenud sajaprotsendiliselt väita, et paljandunud kivipõrand on aita esimesest ehitusjärgust ehk umbes 250 aastat vana. See saab selgeks siis, kui plaadid on üles võetud. Praegu tehtud proovikaevand näitab, et kiviplaatide all on liivane täitepinnas ja selle all omakorda looduslik savi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles