Nagu indiaanlased omal maal

Copy
Marje Nykänen
Marje Nykänen Foto: Erakogu

“Kümmekond aastat pärast iseseisvumist hakati Muhus endistele omanikele maid tagasi andma. Aga enne seda, kui saime maa katastrisse kanda, olid Muhu mereäärsed maad seaduseelnõuga loovutatud Brüsseli Natura alaks. Õigusvastselt võõrandatud maa “võõrandati” uuesti ja maamaksud pandi veel peale. Ainult et seekord ei teinud seda venelased ega kommunistid, vaid meie omad sinimustvalged! Ja Soome kolleegid veel nõustasid neid,” kirjutab ulgumuhulane Marje Nykänen.

“Minu külas ei ole kedagi, kes oleks seal oma lapsepõlve veetnud. Põliselanikud on surnud või ära kolinud. Korraga oleme olukorras, kus neid inimesi, kes kandsid edasi suulist kultuuri, enam pole. Seda ei saa põlistada ka, sest kui see kirja panna ja salvestada, siis pole see enam suuline kultuur, mida anti edasi jutustades. Uskumatu, et sain selle kõrval elada pool elu. Sellest tunnen puudust.” Nii rääkis välispoliitikast tuntud Kadri Liik Kadi raadio saates “Ulgusaarlased”.

Mina olen Marje ja üks viimastest, kes on selles külas üles kasvanud, sest viiekümne aasta sees pole seal uusi lapsi enam sündinud. Olen kaua olnud ulgumuhulane elukohaga Helsingis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles