Ärge kraanivett tarbige! ⟩ Kuressaare haigla kiirabijuht teavitab massilisest kõhutõppe haigestumise lainest Kuressaares (12)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Kuressaare mini-Rimi kauplusest kella 15 seisuga enam odavamat joogivett ei leidunud.
Kuressaare mini-Rimi kauplusest kella 15 seisuga enam odavamat joogivett ei leidunud. Foto: Lugeja foto

Kuressaare haigla EMO juht Mihkel Laidna hoiatas äsja, et Kuressaare linna piires on massiline(!) haigestumine kõhulahtisuse, oksendamise ja kõhuvaluga.

"Kolle on selgelt lokaliseerunud Kuressaare linna piiresse.

Täpsema info saamiseni võiks hoiduda kraanivee tarbimisest. Või vähemalt keetke see läbi," kirjutas Laidna. 

Mihkel Laidna
Mihkel Laidna Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mihkel Laidna selgitas Saarte Häälele, et saatis just terviseametile info enam kui paarikümne haigestunu kohta. "Linna pealt tuleb info, et inimesed on üle ühe kõik haiged perekondade kaupa," lisas ta.

Laidna rääkis, et laupäeval kella 12-ni oli täiesti rahu ja siis hakkas inimesi EMO-sse saabuma. Kõik Kuressaarest, domineerivalt sümptomiks oksendamine, aga vähemalt pooltel inimestel ka kõht lahti ja tugev kõhuvalu. "Ei ole mingit demograafilist kattuvust - noored-vanad, mehed-naised."

Tema kinnitusel ei ole see seotud kindlasti mingi konkreetse üritusega ja haiguspuhangu põhjustas tõenäoliselt neljapäevane veekatkestus Kuressaares, mille tagajärjel veesüsteem reostus.

Lisaks Kuressaarele on haigestumistest teada ka Orissaarest ja mujalt maapiirkondadest. 

Abivallavanem Liis Lepik ütles, et esmaspäeval võetakse veest proovid ja loodetavasti selgub seejärel ka haigestumise täpsem põhjus. 

Pudelivesi on Kuressaares hinnatud kaup
Pudelivesi on Kuressaares hinnatud kaup Foto: Lugeja foto

Mihkel Laidna ütles õhtupoolikul Saarte Häälele, et kokku on EMOs turgutamist vajanud 10-12 patsienti, enamik nakkusega kokku puutunud inimestest kannatavad ja põevad kodus.

Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Aivar Sõrm rääkis pühapäeva pärastlõunal Saarte Häälele, et tal on raske uskuda neljapäevase veeavarii ja mitu päeva hiljem puhkenud haiguspuhangu põhjus-tagajärg seost. 

"Ma lihtsalt ei suuda hoomata füüsikaliselt, kuidas saab trass reostuda sellise avarii tingimustes," rääkis Sõrm. Eelmisel nädalal võetud veeproovid olid tema sõnul täiesti puhtad ja uute proovide tulemused peaksid selguma juba esmaspäeva lõuna paiku.

"Siis oleme veidi targemad, kuid ma ei ole bakterioloog ega suuda pakkuda ühtegi alternatiivset põhjust sellisele puhangule," lisas Sõrm. 

Pärastlõunaks oli joogiveest tühjaks ostetud mitu Kuressaare kauplust. 

Kell 18.49 esines ametliku teatega terviseamet, kes teatas EE-ALARMi süsteemis, et Kuressaare kraanivesi võib olla saastunud
Kell 18.49 esines ametliku teatega terviseamet, kes teatas EE-ALARMi süsteemis, et Kuressaare kraanivesi võib olla saastunud Foto: Saarte Hääl

Kell 17.07 teatas Saaremaa vallavalitsus, et terviseamet võtab täna, pühapäeval Kuressaare joogiveest proovid ja need saadetakse Tallinnasse laboriuuringutele. Kõige varem selguvad analüüside vastused esmaspäeva lõunaks.

"Anname tulemustest esimesel võimalusel teada. Seni palume inimestel Kuressaare kraanivett igaks juhuks mitte juua," märkis valla kommunikatsioonijuht Anu Vares. 

Kell 18.49 esines ametliku teatega terviseamet, kes teatas EE-ALARMi süsteemis, et Kuressaare kraanivesi võib olla saastunud. 

Terviseameti andmetel võib esialgse kahtluse kohaselt tegemist olla Escherichia coli (E.coli) põhjustatud soolenakkusega, mille peiteaeg on 3–8 päeva. Enim ohustab saastunud vesi eakaid ja lapsi.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles