TASAPISI PAREMUSE POOLE Eile Kuressaares tehtud veeproovidest leiti kolibakterit vaid ühest kohast

Marili Kesküla
, Saarte Hääle reporter
Copy
KOLLANE EHK KOLI: Eile pealelõunal oli Terviseameti nakkushaiguste laboris testipaneelil näha olevatest reaktsioonidest näha, et vees on koli-laadsed bakterid, millele viitab kollane värvus.
KOLLANE EHK KOLI: Eile pealelõunal oli Terviseameti nakkushaiguste laboris testipaneelil näha olevatest reaktsioonidest näha, et vees on koli-laadsed bakterid, millele viitab kollane värvus. Foto: IMRE KAAS / TERVISEAMET

Tänases Kadi raadio "Keskpäeva" saates ütles Veevärgi juhatuse liige Ain Saaremäel, et Kuressaare vesi veel päris kolibakteri-vaba ei ole, aga bakterit on üha vähem.

"Uuemad andmed on sellised, et eile võetud proovid näitavad veevõrgu olukorra paranemist," rääkis Saaremäel Kadi raadio "Keskpäeva" saates, täpsustades, et kolibakter leiti vaid ühest võetud proovist.

Kuressaare Veevärk jätkab töödeldud vee andmist võrku, kuni bakter on täielikult kadunud.

"Tänahommikuse seisuga on lõpetatud trasside veest tühjaks laskmine ning hetkel paneme kokku juhendit kinnistuomanikele, kuidas nemad peaksid meie töödeldud veega oma trassid läbi pesema," ütles Saaremäel. Juhend peaks Saaremäeli sõnul valmis saama neljapäeval.

Sisuliselt tähendab majapidamiste torustike läbipesemine seda, et kõik kraanid tuleb lahti keerata, alustades alumisest korrusest ja liikudes edasi ülemiste korruste kraanidega, tehes järjepanu kõik kraanid lahti ja lastes veel lihtsalt joosta.

"Juhistes on täpsemalt öeldud, kui kaua tuleb veel joosta lasta," ütles Saaremäel, lubades, et juhend püütakse teha võimalikult arusaadav ja üldine.

Proovide võtmisega jätkab Veevärk niikaua, kuni terviseamet nõuab, seejärel taastub tavapärane seire. Kraanivett ei tohi juua seni, kuni terviseamet pole seda ohutuks tunnistanud.

Kuidas bakter vette sattus, ei osanud Saaremäel täna veel öelda.

"Ei hakka spekuleerima, uut informatsiooni tuleb järjest juurde, küll me jõuame ka selle põhjuseni," lausus ta, nentides, et põhjust teada saamata ei ole Veevärgil end ka võimalik järgmiste võimalike intsidentide puhul kaitsta.

Samuti ei osanud Ain Saaremäel veel öelda, mis praegune veekriis Veevärgile maksma läheb. "Eks me lööme need numbrid kokku siis, kui olukord on lahenenud," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles