JUHTKIRI Oled edukas – saad karistada

Saarte Hääl
Copy
Raha. Foto on illustereeriv.
Raha. Foto on illustereeriv. Foto: Arvo Meeks

Tulumaksuseaduse muutmise eelnõu järgi plaanib riik linnade ja valdade tulubaasi ühtlustada. Paraku sel kombel, et võtab jõukatelt ja edukatelt valdadelt inimeste maksutulu ära ja jagab selle vaesematele omavalitsustele. Ikka selleks, et ei peaks niigi keerulisel ajal ise täiendavat raha jagama.

Teiste edukate hulgas, kelle raha riik niimoodi robinhoodlikult ära võtab ja kehvematele jaotab, on väike, aga edukas Muhu vald. Muhu edulugu pole aga tulnud üleöö ja iseenesest, vaid valla arengu ja parema hakkamasaamise nimel on omavalitsus ja kohalikud inimesed kõvasti tööd teinud.

“Oleme siiani vastutustundlikult oma eelarvet koostanud, väga palju oleme asju tegemata jätnud, et end mitte tühjaks tõmmata ega lõhki laenata, nüüd vaadatakse, et oleme nii rikkad, et peaks teisi aitama,” ütles Muhu vallavanem Raido Liitmäe Kadi raadio saates “Keskpäev”.

Valdade maksutulu ümberjagamine ei ole lahendus, sest ühest taskust teise tõstmisel raha juurde ei teki. Ka ei saa vaesed vallad jõukamate arvel rikkaks, küll aga võib teenitud raha vaesematele omavalitsustele jagamine tunduvalt kahandada seniste edukate motivatsiooni arengu nimel pingutada. Mis sa ikka püüad, kui tead, et märkimisväärne osa sinu teenitud rahast läheb niikuinii kellelegi teisele.

Jah, riik on rahahädas, aga kas omavalitsused siis pole?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles