Õeõpilased koguvad raha puugitõvest halvatud mehe raviks

Kristina Õun
, Reporter
Copy
HEAST SÜDAMEST: Tallinna tervishoiu kõrgkooli õeõppe tudengid Raido Martin, Kaja Lempu, Karina Peel ja Kristiina Kiil valmistuvad heategevaks loteriiks, et aidata halvatud Kaspar Mäeotsa.
HEAST SÜDAMEST: Tallinna tervishoiu kõrgkooli õeõppe tudengid Raido Martin, Kaja Lempu, Karina Peel ja Kristiina Kiil valmistuvad heategevaks loteriiks, et aidata halvatud Kaspar Mäeotsa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Märtsis kirjutas Saarte Hääl puukentsefaliidi tüsistuste tõttu halvatuna haiglavoodis lebavast saarlasest Kaspar Mäeotsast, kelle suureks eesmärgiks on taas jalule tõusta. Noore mehe lugu puudutas sügavalt paljusid, sealhulgas Tallinna tervishoiu kõrgkooli õeõppe tudengeid, kellest osa puutus Kaspariga kokku esimese praktika ajal.

Nüüd on tulevased õed võtnud eesmärgiks osaleda 27. mail Kuressaare tänavafestivalil heategevusliku loterii ja eluliste näitajate mõõtmisega, et aidata Kasparil soetada trenažöör, mille abiga noor mees taas püsti ja liikuma saaks. Selleks on juba kaasatud hulk sponsoreid, kes on välja pannud auhindu, ent toetajaid oodatakse ka praegu veel avasüli.

Üks heategevusliku ettevõtmise eestvedajaid on õeõppe tudeng Karina Peel, kes teab omast kogemusest, mida tähendab teiste inimeste tugi ja panus. Õeks õppiv Karina sai abi vähiravifondist, nende kogutud annetustega võimaldati talle immuunravi neljandasse staadiumisse jõudnud pahaloomulise soolekasvaja tõrjumiseks.

Rääkides Kaspari abistamisest, ütles Karina, et see on muidugi parajalt silmiavav, kuidas üks väike putukas saab inimesele nii palju kahju teha. “Ja ma tean, kui oluline on see teadmine, et sul on olemas tugi ning saad ise keskenduda tervenemisele,” lisas ta.

“See idee tuli tegelikult meie õppejõult Kaja Lempult. Me võtsime sellest mõttest tuld ja hakkasime asja ajama,” sõnas heategevusliku aktsiooni teine eestvedaja Raido Martin. “Võtsin ühendust rallisõitja Robert Virvesega, kes oli sekundi pealt nõus pakkuma omalt poolt elamussõitu. Samuti on loosirattas elamussõit Timmu Kõrge kõrvalistmel,” rääkis ta.

Kasparile väga oluline abi

Raido suhtles ka Kaspari venna Kaarliga, kes oli tudengite algatuse üle ääretult õnnelik ja tänulik. Tudeng Kristiina Kiil oli just siis haiglas tööl, kui Kaspar haiglasse pöördus. “Haiglasse tuli noor täies elujõus mees, kelle seisund sisuliselt 12 tunni jooksul šokeeriva pöörde võttis,” lausus ta. “Meil ei ole ju kambapeale tegelikult mingi tohutu suur pingutus ise ka tema ravi õnnestumisele kaasa aidata. Ainult suhtlemise ja organiseerimise vaev. Aga tulem oleks Kaspari jaoks tohutult oluline,” lisas Kristiina.

Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõud-koordinaator Kuressaares Kaja Lempu tundis õena Kaspari ja tema perega kokku puutudes, et tahaks tema abistamiseks teha natuke rohkem.

“Mina lihtsalt viskasin õhku mõtte, et järsku saaksime midagi teha, et Kasparit aidata. Kogu korraldus ja organiseerimine on tulnud tudengitelt. See on Tallinna tervishoiu kõrgkoolis esimene kord, kui tulevased õed võtavad eesmärgiks aidata patsienti, kes on neile kõigile tegelikult väga hinge läinud,” rääkis Lempu. “Kui keegi ütleb, et on võimalus paranemiseks, võiksime kõik selleks oma panuse anda. Kaspar ütles, et ta tuleks ise ka hea meelega kohale, aga kuna ta on praegu ravil, siis leiab kindlasti muu võimaluse meiega kohtumiseks.”

Kaspar viidi nimelt üle Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kus ta saab intensiivset hooldust ja taastusravi.

Kuressaare haigla füsioterapeut Lisette Toplaan ütles, et Tallinnas ravil viibides on Kaspari peamine eesmärk hingamistoest ehk hingamisaparaadist võõrutamine ning selle nimel tehakse igapäevaselt järjepidevat tööd.

“Theratrainer Tigo käte-jalgade trenažöör aitaks säilitada ja parandada alajäsemete jõudlust ning samal ajal hoida liikuvana õla- ja küünarliigeseid. Hetkel peavad selle nimel topelt vaeva nägema Kaspari lähedased,” selgitas füsioterapeut.

Sponsorid on teretulnud

Ta lisas, et Kaspar on võimeline iseseisvalt jalgadega väntama, kuid trenažöör annab võimaluse lisada liigutustele vastupanu. Samal ajal on võimalus, et masin liigutab passiivselt tema käsi, mida Kaspar ise teha ei saa.

“Käte-jalgade koos kasutamine parandab koordinatsiooni, toetab närvisüsteemi taastumist ning see seade pakub suurepärast aeroobse treeningu võimalust patsiendile, kes peab päevad läbi voodis lamama. Aeroobne treening toetab aga omakorda hingamiselundkonna kiiremat taastumist,” rõhutas Toplaan.

Oluline on seejuures, et trenažööri on võimalik kasutada ratastoolis istudes, mis muudab selle kasutamise igapäevaseks ja taas kord vähem koormavaks lähedastele. Toplaane sõnul on Theratrainer Tigo hind koos spetsiaalsete käetugedega 5800 eurot, selle hulgas ka transport Saaremaale ja esmane kasutuskoolitus.

Kuressaare tänavafestivalil saab igaüks soetada loosipileti vabalt valitud summa eest ning osaleda loosimises, mida on auhindadega toetanud näiteks Mandlisaar, Amidisain, WOW Keskus, ilusalong Elu ja Ilu, Koverek, JR Pizza/burger, Sardent Hambaravi, Cureisland, Uustla talu, Brows by Breta, Emotionsbykris, Kanala Wings, Marlen Heldemeel, HOIA Homespa, Meri Spa, Fab Studio, Asva Viikingiküla, Balbiino ning Kaspari oma ettevõte Rendisaaremaal.

Sponsorid on tudengite sõnul jätkuvalt teretulnud, ühendust võib meilitsi võtta Raido Martiniga: raidomartin96@gmail.com.

Tudengid mõõdavad kohapeal ka elulisi näitajaid – see oli eelmisel aastal tänavafestivalil ääretult populaarne teenus.

Toetusi saab kanda Kuressaare haigla toetusfondile, pannes märksõnaks “Kaspar”. Ja kui inimene ka ei saa järgmisel laupäeval, 27. mail tänavafestivalile tulla, kuid sooviks siiski anda oma panuse trenažöörisoetuse toetamiseks, siis igasugune rahaline panus on oodatud.

Annetusi kogutakse. Kuressaare haigla toetusfondi kontole

SA Kuressaare Haigla Toetusfond

  • Swedbank: EE592200221076182498
  • SEB Pank: EE101010220287560227
  • Coop Pank: EE824204278618211200

Selgitus: Kaspar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles