Suvesaarlane Matti Vainio toob inimloomuse eri tahud Kuressaarde näitusele: „Vaatan inimesesse alati sisse!“

Saarte Hääl
Copy
Matti Vainio
Matti Vainio Foto: Viimsi vald

Huvilised on oodatud Kuressaare kultuurikeskuse saali kolmapäeval 31. mail kell 17 Matti Vainio joonistuste ja maalide näituse "Inimloomus" avamisele.

Matti Vainio on Soomest pärit kunstnik, õpetaja ja kunstiteadlane, kes on viimased kaheksa aastat elanud Viimsis. Ta on Viimsi Kunstikooli direktor.

Näituse „Inimloomus“ läbivaks teemaks on mees ja naine. Autori sõnul huvitab teda praegusel perioodil, kuidas muutuvad ajas mehe ja naise roll. Ta püüab vaatajat kerge provokatiivsusega panna mõtlema selle üle, millised me ise oleme. Iga näitusel olev maal on kunstniku sõnul väga erinev ja räägib oma loo, kuid siiski suhestuvad teosed teineteisesse läbi tema enda.

„Seda tuuakse ühiskonnas kogu aeg esile, mis on mehe roll ja mis on naise roll ning kuidas need rollid omavahel kokku sobivad,“ selgitab kunstnik. „Milline tohib ja milline ei tohi olla.“

Naise ja mehe olemust ja rolli lahkab Vainio läbi iseenda, kus kesksel kohal inimese varjupool. Tema töödes on näha rollidest välja astumist, vastandumist üldistele normidele. „Arusaam, milline mina olen, peab kohale jõudma läbi enese uurimise. Inimene areneb kogu aeg,“ räägib autor, mida ta oma töid tehes on silmas pidanud ja millist avastamist pakub ka vaatajale.

Mehe ja naise rollid ning nende käsitlemine tekitab alati küsimärke. Kuidas suhestuvad mehed naistesse ja vastupidi ning kuidas omasoolistesse? Laiema pildi saamise eesmärgil võtab Vainio oma töödes võrdlemiseks ja mõtestamiseks appi piibli- ja kunstiajaloolised motiivid ja stiilid. Ühe näitena toob autor enda mõjutajana välja Itaalia kunstniku Caravaggio ja tema piiblilugude teemalise barokliku dramaatilise stiili.

„Miks teha ainult ilusat pilti, kui sinna sisse saab jutustada metafoorilise loo,“ toob Matti Vainio välja, et ka tema piltides leidub palju metafoore ning üks ühele kujutatuga ei saa neid võtta. Kunstniku töödes paistab silma inimkeha ja vaimu väärtustamine läbi nende eriliselt detailse väljendamise. Ta tunnistab, et inimese keha kujutamine on tema üks lemmikmotiive, mille viimistlemisele on ta pühendanud palju aega.

Inimese kujutamise tehnilisele detailsusele lisaks paelub kunstnikku inimkeha liigutuste metafoorilisus. Iga liigutus, mida inimene teeb, väljendab tema sõnul midagi. Kujutades inimeste erinevate poosides, saab sellega edasi anda palju laiemat mõtet.

„Ma vaatan inimesesse alati sisse,“ ütleb kunstnik, et ka näituse külastajatel tuleb püüda vaadata maalidel kujutatud inimestesse sisse, et leida üles mõte, mida tema sinna on pannud.

„Juhuslikkust pole siin midagi. Maailmas pole midagi juhuslikku,“ kinnitab soomlasest kunstnik, kelle suvekodu on Saaremaal ning saarel on ta maalinud nii mõnegi näitusel oleva teose.

Matti Vainio „Inimloomus“ näitusel on eksponeeritud suuri ja väiksmaid tuššijoonistusi ja õlimaale.

Näitus on avatud : E-R 12-18 kuni 4. augustini 2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles