Kudjape kalmistul meenutati juuniküüditamist

Tõnu Veldre
Copy
MÄLESTUSKOOSOLEK: Aastatetaguseid sündmusi meenutas Saima Pildre, asjakohaseid laule esitas Jaen Teär.
MÄLESTUSKOOSOLEK: Aastatetaguseid sündmusi meenutas Saima Pildre, asjakohaseid laule esitas Jaen Teär. Foto: Tõnu Veldre

Täna keskpäeval kogunes Kudjape kalmistule paarkümmend inimest, et meenutada 14. juunil 1941 läbiviidud küüditamise ohvreid.

Laevavööri meenutava raudteeliipritest ristidega mälestusmärgi (mille on kujundanud metallikunstnik Mai Mägi) jalamile asetati pärjad ja küünlad. Memento Saaremaa osakonna juhi Jaen Teäri eestlaulmisel kõlas Eesti Vabariigi hümn. Hiljem lauldi kitarri saatel veel mitmeid rahvuslikke laule.

Saaremaa vallavolikogu esimees Jaanus Tamkivi ütles oma kõnes, et tõenäoliselt oli 82 aastat tagasi samasugune ilus ilm nagu täna. Tema sõnul ei oodanud keegi sellist koledust, mis sel hommikul juhtus. "Inimestel olid selleks päevaks hoopis teised plaanid," lausus ta. Tamkivi rõhutas, et tookord juhtunut tuleb mäletada ja mälestada, eriti noorte hulgas, sest Ukrainas on täna toimumas samasugused teod: "Ukrainlaste jaoks on see tänapäev, mitte minevik!" Tulevikku vaadates usub Tamkivi oma sõnul, et jõhkardi vastu aitab vaid jõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles