Valitsuse põuaotsus võib veidi leevendada maatootjate kitsikust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KALEV AU loodab vajaliku söödakoguse suve lõpuks ikkagi kätte saada.
KALEV AU loodab vajaliku söödakoguse suve lõpuks ikkagi kätte saada. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eelmisel nädalal tunnistas valitsus Eesti põllumajandust pitsitavad ilmastikutingimused põuaks, mis võimaldab kohustuste täitmisega kimpu jäänud Saaremaa põllumeestel oma probleeme lihtsamalt lahendada.

Kevadine põud ja juunikuuni kestnud öökülmad põhjustasid saagilangust ja panid raskesse olukorda karjakasvatajad. Nii mõnigi põllumees murrab pead, kuidas tasuda sisendite eest või maksta tagasi pangalaenu. PRIA pressiesindaja Tiia Tamm-Suik ütles, et reedese seisuga oli Saaremaalt laekunud üks avaldus, milles põllumees andis teda, et ta ei suuda tulenevalt ilmastikust oma kohustusi PRIA ees täita. Eestist kokku oli sarnase avalduse esitanud 19 tootjat. Põhiliselt oli neil tootjatel tekkinud probleeme põllukultuuride ikaldumise või marjade ja viljapuude külmakahjustuste tõttu.

Valitsuse neljapäevane otsus kellegi rahalist olukorda ei leevenda, kuid vähendab bürokraatiat, mis kohustuste täitmatajätmisega tavaliselt kaasneb. Praegu piisab, kui põllumees annab oma probleemidest teada kas e-PRIA vahendusel või saadab teavituse e-posti aadressil info@pria. ee. Kõikide juhtumite kohta teeb PRIA otsused lähtuvalt konkreetsest juhtumist ning annab kliendile tagasisidet e-posti või telefoni teel. Erakorraliste ilmastikutingimuste tõttu saavad mahetootjad küsida põllumajandusja toiduametilt luba kasutada maheloomade söötmisel tavasööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles