Külasaun Ihule ja hingele

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
S KOGUKONNA KOOSVIIBIMISE KOHT: Sauna perenaine Liis Humal räägib, et siia tullakse talguteks, sünnipäevadeks, koosolekuteks ja isegi lauluproovideks.
S KOGUKONNA KOOSVIIBIMISE KOHT: Sauna perenaine Liis Humal räägib, et siia tullakse talguteks, sünnipäevadeks, koosolekuteks ja isegi lauluproovideks. Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Kümme aastat tagasi valminud Karja külasaun sulatab toredasti kokku ihuharimise ja nüüdisaegse seltsimaja.

Olukorras, kus Kuressaare avaliku sauna hiilgeajad jäävad aastakümnete taha, väärib sauna-aasta puhul esiletõstmist hoopiski Karja külasaun, kus kohalik rahvas igal nädalalõpul leili viskab ja ühesolemisest rõõmu tunneb. “Ei taha mitte mõeldagi, et meil sellist sauna ei oleks,” sõnab külasauna perenaine Liis Humal. “See on üks oluline paik, kus inimesed igal nädalal koos käivad.”

Reeglina teevad Karja elanikud sauna laupäeva õhtul. Neil kordadel, kui maja on laupäeval välja renditud, tehakse sauna pühapäeval. Kütab see, kes parasjagu selleks aega leiab. Puud pannakse saunaahjus küdema kell neli ja kaks tundi hiljem saabuvad esimesed saunalised, küla eakad naised. Naistel ja meestel eraldi saunaaega enam pole, inimesed tulevad perede kaupa, saunas käiakse vaheldumisi. Ühed istuvad eesruumis kaetud laua taga, samal ajal kui teised pesevad või leili võtavad. Käivad mehed, siis jälle naised. Ahjusuu asub suures saalis ja seal lisatakse jaopärast puid juurde. Vihelda saab ja rahvas muidugi ka vihtleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles