Jaak Valge punalipust Smuuli kuju juures: see perfomance oli meedia tähelepanu võitmiseks

Saarte Hääl
Copy
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluva riigikogu liikme Jaak Valge sõnul oli Tallinna vanalinnas laupäeva varahommikul toimunud Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale läbimõeldud protestiaktsioon, teadvustamaks avalikkusele, et see bareljeef ei sobi Tallinna südalinna.

"EKRE-l ei ole selle ettevõtmisega mingit pistmist. Arvan, et stalinisti ja küüditaja bareljeefi kõrvaldamist võiksid soovida kõik Eesti inimesed maailmavaatest sõltumata. Juhin tähelepanu, et eemaldamine ei tähenda Juhan Smuuli väärtuslikuma loomingu «tühistamist». Need on kaks eri asja," kirjutas Valge sotsiaalmeedias tehtud avalduses.

Valge sõnul polnud see tema idee, aga aktsiooni kavandamisel osales ta algusest peale.

"Eelmisel päeval avaldasin Postimehes artikli, kus kirjeldasin 1940. aasta 21. ja 22. juulit kollaboratsioonipäevadena, mida tuleks igal aastal tähistada ja lõpetasin järgmiselt: "Juhan Smuuli bareljeef, mis ilmestab ikka veel Tallinna kesklinna, on justkui Eesti NSV ja kollaboratsiooni sümbol. Kui see tõesti sinna jääb, võiks seal igal aastal kollaboratsioonipäevadel lehvida Eesti NSV lipp."

"Lipuheiskamisel tulin kaamerate vaatevälja teadlikult oma nägu varjamata," selgitas Valge.

Ta väitis, et andis laupäeval helistanud ajakirjanikele esialgu läbimõeldult jaburaid vastuseid, nagu ta oleks kella 5 paiku varahommikul Tallinnas kolades juhuslikult kohanud tundmatut Eesti NSV lipuga meest ja abivalmilt aidanud tal redelit tassida.

"Delfi ajakirjanikku, kes mulle esimesena helistas, ajas see versioon küll naerma ja tundus, et vähemalt tema sai aru, et ajan meelega niisugust kelbast, mida täie mõistusega inimesed kuidagi uskuda ei saa. See perfomance oli meedia tähelepanu võitmiseks ning sel puhul ei ole otstarbekas kõike kohe välja rääkida," märkis Valge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles