AUGUSTITORM Sõrves sadas "golfipalle", mis purustasid autosid, aknaklaase ja kasvuhooneid

Copy
Harri Sooäär Sõrvest näitab peopesasuuruseid raheteri.
Harri Sooäär Sõrvest näitab peopesasuuruseid raheteri. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Istusin rahulikult toas, järsku vaatan - õues hakkas lumepalle sadama. No sellist asja pole ammu nähtud!” rääkis Saarte Häälele Jämaja elanik.

"Saaremaa lõunaosa, ettevaatust taas!" hoiatas sünoptik Kairo Kiitsak sotsiaalmeedias veidi enne kella 15. "Järgmine äikeseliin läheneb Kuramaa põhjaosa lähedalt, radar tuvastab tugevaid kajasid (rahe + tugevad tuuleiilid ja vihmavalinguid)."

Kiitsaku postituse kohaselt sadas täna pärastlõunal Sõrves rahekamakaid, mille läbimõõt oli hinnanguliselt isegi 8-9 cm.

Sõrulase kasvuhoone riismed
Sõrulase kasvuhoone riismed Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

40 aastat Ohessaares elanud Harri Sooäär pole enda sõnul elades seal sellist rahet näinud. Hiidrahe peksis puruks ta kasvuhoone.

Mees istus enda sõnul toas, kui möll pihta hakkas. Müra oli sedavõrd suur, et mees nägi kasse kasvuhoone juures asuva maja juurest laiali jooksmas. „Pole kasse nüüd näinud, ei tea, on need üldse elus,“ muretses ta.

Kasvuhoone oli mehe sõnul küll vana ja vajanuks nagunii millalgi kõpisemist, aga nüüd vajab see juba raudkindlalt remonti. Mees korjas kodutrepi eest mõned hiidrahe terad mälestuseks ja pani sügavkülma, et hiljem ka tütrele näidata.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Jääpall Jämajast
Jääpall Jämajast Foto: Ene-Reet Ehala
Sõrves sadas kella 13.30 ajal "golfipalle", raheterad olid sama suured kui õunad puu otsas
Sõrves sadas kella 13.30 ajal "golfipalle", raheterad olid sama suured kui õunad puu otsas Foto: Lugeja foto
Olukord Sõrves
Olukord Sõrves Foto: Lugeja foto

Esimese hooga tabas hiidrahe kella 13.30 ajal Sõrve säärt. “Mul oli auto lihtsalt hoovi peal ja ajasin kähku ära, kui see möll pihta hakkas. Sain ühe suure teraga veel pihta ka, jummel kui valus oli!” rääkis Saarte Häälele Jämaja küla elanik.

“Kapotil ja katusel on mõlgid, õnneks klaasid terved. Kasvuhoone on mul plastist aga sellel ka augud sees,” rääkis sõrulane ajalehele.

Rahe peksis auto puruks
Rahe peksis auto puruks Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Ühe maja katus mul auklik, teisel mölgid. Autol ka mölgid sees. Õnneks klaasid terved. Istusin rahulikult toas, järsku vaatan - õues hakkas lumepalle sadama. No sellist asja pole ammu nähtud!” rääkis Sõrves viibivale Saarte Hääle reporterile teine sõrulane.

Kella 13.45 seisuga mõõdeti Sõrve poolsaare tipus äikese ajal puhangulise tuuleiili kiiruseks 29 m/s. Äike liigub kagust loodesse.

Kella 14.30 ajal on osa elektrikatkestusi juba likvideeritud, jäänud on vaid katkestused Sõrves. Need puudutavad hetkel vaid 91 klienti ja nende prognoositav lõpp on Elektrilevi andmeil hetkel teadmata.

Tormine taevas
Tormine taevas Foto: Saarte Hääl

Kuidas äike meile läheneb ja kus parasjagu paugutab, jälgi SIIT.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Samuti Jämajas elav Mari: “Ma olin parasjagu saunamajast tulemas, kui äkki sadu pihta hakkas. Mitu tükki sain vastu pead ka, ei osand üldse karta ka.”

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ütles Kadi raadio uudistele, et hetkeprognoos on selline, et torm ei peaks väga kaua kestma. Küll aga on üsna suur tõenäosus, et siit-sealt on vool läinud.

"Ehk sellest vaatest tuleks tegelikult varuda vett. Eriti need inimesed, kellel on oma pumbad või puurkaevud. Kindlasti peaks ära laadima telefonid, sest on oodata, et kui need suuremad puhangud tulevad, siis võib olla tormimurdu ja võib olla päästeametit vaja."

Vallavanem: "Tormiturism tuleks kõrvale jätta"

Lisaks tuleks Tuisu sõnul kindlasti üle vaadata oma vara, ehk kõik, mis on lahtiselt hoovides, tuleks kinnitada.

"Samamoodi tegelikult autodega, kui on vähegi võimalik, siis kuhugi katuse alla ära ajada, sest tänane kurb näide on Sõrvest, kus tegelikult tuli golfipalli-suuruseid raheterasid ja sealt on üsna suured kahjud arvatavasti tulemas."

Nagu tormi korral ikka, tuleks varuda sellist toitu, mida ilma elektrita teha saab, kindlasti puhast joogivett, aknad-uksed kinni hoida ja see “tormiturism” tuleks tegelikult ka kõrvale jätta, soovitas vallavanem.

"Kui on lihtsalt tugev tuul, on üks asi, aga need pildid ja videod, mis täna sotsiaalmeedias levivad Sõrvest, siis tegelikkuses, kui sellise asja alla oma autoga jääd, siis seal on need kahjud väga-väga suured." Asja tuleks Tuisu sõnul võtta täie tõsidusega.

"Tormi kõige tugevam laks tuleb praeguste prognooside kohaselt homme päeval," märkis Tuisk.

Kuressaares otsivad inimesed oma autodele varjualuseid ja parklad, kus vähegi katus peal, on juba täis pargitud.

Mänguväljakul mänginud lapsed varjuvad Kuressaare südalinnas, kuhu ainult saavad ja mahuvad
Mänguväljakul mänginud lapsed varjuvad Kuressaare südalinnas, kuhu ainult saavad ja mahuvad Foto: Lugeja foto

Filmivõtted Sõrves: "Mõnel autol on aknad sees."

Parasjagu Sõrves toimuvate filmivõtete tegevprodutsent Gaida Talu ütles, et nende filmeeskonnal on täna õnneks vaba.

"Ootasime, et saame puhata ja minna ujuma aga nüüd istume toas ja katame autosid kinni, mõnel autol on aknad sees," tõdes Talu. "Ma ei ole varem sellist asja näinud. Nalja juba visatakse, et sajandi torm ja seda võiks nimetada Swedish Torpedo." Sama nime kannab ka film, mida Sõrves üles võetakse.

Siin Saaremaal on veel hästi, nentis Talu. Tema sõnul töötab neil meeskonnas ka paar leedukat, kes said oma pereliikmetelt pilte Leedust ja Lätist. "Seal on asi ikka väga-väga hull. Leedus oli isegi tornaado, meile see nii rängalt ei jõudnud."

Produtsendi sõnul sõidavad nad homme edasi Hiiumaale. "Ma loodan, et ilm paraneb ja praamiliiklus toimub."

Õhtul on võimalik keeristormide teke

Praegusega pole möll aga möödas. Keskkonnaagentuuri andmetel on esmaspäeva õhtul oodata Lääne-Eesti saartel, mandri lääneservas ja Lõuna-Eestis äikesevihma valinguid, millega võivad kaasneda tuulepuhangud üle 25 m/s ja rahe.

Saju hulk võib olla kohati 30-50 millimeetrit, võimalik ka keeristormide teke. Teisipäeva öösel levib sajuala pikkamööda põhja poole. Mitmel pool on äikest ja püsib tugevate sajuhoogude ja tuulepuhangute oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles