Tervise Arengu Instituut ootab naisi emakakaelavähi sõeluuringule

Saarte Hääl
Copy
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil.
Emakakaelavähk on haigus, mida on võimalik ennetada õigeaegse HPV-vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Tervisekassa pakuvad HPV kodutestimist emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma naistele, kes ei ole sel aastal veel sõeluuringul osalenud.

Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse ravikindlustatud ja ravikindlustamata naisi vanuses 30-65 eluaastat iga viie aasta järel. Sel aastal on emakakaelavähi sõeluuringul oodatud osalema naised sünniaastaga 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993.

Nagu aastal 2022, nii ka tänavu, saavad emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad naised, kes ei ole veel sõeluuringus osalenud, võimaluse valida, kas teha sõeluuring kliinikus või kodus. Tasuta kodutestimise komplekti saab tellida veebipõhisest tellimiskeskkonnast aadressilt hpv.synlab.ee ja tasuta saata proovi laborisse analüüsimisele.

Alates septembrist avaneb Valga, Viljandi, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakonnas võimalus saada tasuta kodutest ka apteegist. Projektis osaleb nendes maakondades 90 apteeki, kaasatud on Apotheka, Benu, Euroapteek ja Südameapteek.

Kodus võetud proove saab laborisse saata kuni käesoleva aasta lõpuni. Uuringu tulemuse kohta saadetakse kodutesti teinud naistele personaalne teavitus, samuti on tulemust võimalik vaadata patsiendiportaalist. Juhul, kui kodutesti proovist leitakse kõrge riski HPV tüved ehk uuringu tulemus on positiivne, siis tuleb minna lisauuringule sõeluuringut teostavasse tervishoiuasutusse. Positiivne HPV uuringu tulemus ei tähenda vähidiagnoosi, vaid seda, et on vaja teha lisauuring leiu täpsustamiseks. Kõik vajalikud uuringud on tasuta, ka ravikindlustuse puudumisel.

Julgustame naisi kodutesti kasutama, see on lihtne, mugav ja valutu. Koos kodutestiga saadetakse detailne proovivõtujuhend, mida järgides on ise proovi võtmine lihtne. Kodus ise võetud ja tervishoiutöötaja võetud proovid on HPV määramiseks sama usaldusväärsed.

Aastatel 2020-2022 Tervise Arengu Instituudi ja Tervisekassa koostöös läbi viidud kodutestimise projektide tulemused on näidanud, et aasta-aastalt kasvab huvi ja usaldus uudse testimisviisi osas. Naised on selle hästi vastu võtnud, kodutest on sobiv uuringu tegemise viis paljudele ja võimalus valida uuringu tegemise viisi on toonud rohkem naisi sõeluuringule. Eelmisel aastal valis emakakaelavähi sõeluuringus kodus testi tegemise võimaluse juba üle 5300 naise.

2022. aastal viidi Ida-Virumaa apteekides läbi pilootprojekt, mille raames oli naistel võimalik saada kodutest kätte apteegist. Kahe kuu jooksul sai kodutesti apteegist ligi 600 naist ja see võimalus võeti samuti hästi vastu. Eelmisel aastal oli Ida-Virumaa üks maakondadest, kus emakakaelavähi sõeluuringul osalejate arv kasvas enim. Kuna apteekidest kodutestide saamise projekt oli väga edukas, siis sel aastal pakume võimalust juba rohkemates maakondades.

Emakakaelavähki saab tõhusalt ennetada õigeaegse HPV vastase vaktsineerimise ja regulaarse sõeluuringu abil. Haiguse peamine riskitegur on püsiv nakkus inimese papilloomiviiruse ehk HPV-ga. Osalemine sõeluuringus on oluline, kuna nakatumine HPV-ga ei anna üldjuhul sümptomeid ega kutsu esile muutusi enesetundes. Pikalt organismi jääv viirus võib aga põhjustada rakumuutusi emakakaelal, millest vajaliku tähelepanu puudumise korral võib aja jooksul välja kujuneda emakakaelavähk. Eestis haigestub igal aastal emakakaelavähki umbes 150 naist ja selle tõttu sureb umbes 60 naist aastas. Suur osa emakakaelavähi juhtudest diagnoositakse naistel, kes ei ole osalenud sõeluuringus või ei ole käinud kontrollis piisava regulaarsusega. Seega on väga oluline vähieelsete muutuste varajane avastamine ja nende õigeaegne ravi, sest nii on võimalik ära hoida vähi teke.

2024. aastal on plaanis HPV kodutestimise võimalus teha kättesaadavaks kõigile tol aastal sõeluuringu sihtrühma kuuluvale naistele juba alates aasta algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles