Septembri eest veearvet ei tule! Kuressaare Veevärk palub kõigil klientidel veetorustikud läbi loputada

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kraanivesi. Pilt on illustreeriv.
Kraanivesi. Pilt on illustreeriv. Foto: Eve Naaber / Sakala

Kolmapäeval Tõllil asuvatest puurkaevudest võetud veeproovidest leiti nii E. coli kui ka coli-laadseid baktereid.

Unimäe veepuhastusjaamas käib vee töötlemine ning sealt Kuressaare pea- ja jaotustrassidesse minev vesi on puhas, mida näitasid ka kolmapäeval trassidest võetud proovid.

Kuressaare Veevärk palub kõigil tarbijatel Kuressaares maja- ja kinnistusisesed torustikud võimalikult ruttu korralikult läbi loputada, et kodudesse ja asutustesse jõuaks ohutu kloreeritud vesi. Septembrikuu eest vee-ettevõte Kuressaare klientidele vee- ja kanalisatsiooniteenuse arvet ei esita.

Kuressaare Veevärgi soovitused:

1. Majapidamise torustiku läbipesu (voolutamine) peab hõlmama kogu kinnistu veetorustikku (nii majasisesed kui ka õues asuvad torud)

2. Kordamööda tuleb avada kõik kinnistu (või korteri) veekraanid (nii soe kui ka külm vesi), alustades soovituslikult esimeselt korruselt ja liikudes korruste kaupa kõrgemale.

3. Kui kinnistul või korteris on veetorule paigaldatud veefiltrid, siis tuleks paigaldada uus filterelement.

4. Majapidamises asuvate ja veevõrguga ühendatud veemahutite (reservuaaride) ning boilerite läbipesu tuleb teostada viimasena.

5. Kui mahuti või boiler on püsivalt veetoruga ühendatud ja veevõrgust täidetav, tuleb mahutist või boilerist välja lasta nii palju vett, kui on mahuti või boileri maht. Näiteks 300-liitrise boileri puhul tuleks lasta veel joosta, kuni kanalisatsiooni on voolanud kogu 300 liitrit vett. Selleks tuleb avada mahuti kraan või boileri kuumaveekraan.

6. Boilerite temperatuuri on soovitav hoida 70 kraadi juures.

7. Iga kraan tuleks hoida avatuna umbes 5 minutit.

8. Suurkinnistute omanikel tuleb arvestada torustike oluliselt suurema mahuga, et läbivoolutamise tulemusel asenduks kogu torustikes olev vesi trassist tuleva puhastatud veega.

Täna võttis vee-ettevõte uued veeproovid, mille tulemused selguvad homme, 8. septembril.

Terviseamet võttis omakorda ammooniumi sisalduse määramiseks kordusproovid, mis olid negatiivsed. Lääne regionaalosakonna juhataja Kadri Juhkami sõnul tähendab see seda, et tegemist pole värske fekaalse reostusega. „Küll aga tuvastati puurkaevuvees väikeses koguses enterokokke, mis võisid vette sattuda pinnaveega,“ lisas Juhkam. Terviseameti poolt tarbijate juurest võetud veeanalüüsid olid puhtad.

Keskkonnaameti Saaremaa büroo juhataja kohusetäitja Marek Saar ütles, et Tõlli-Ansi veehaarde piirkond on praeguseks kontrollitud.

„Ühtegi reostust või veeseaduse rikkumist Keskkonnaameti järelevalveinspektorid seniajani leidnud ei ole. Eesti Keskkonnauuringute Keskuse spetsialistid võtavad praegu veehaarde lähedal asuvatest kaevudest põhjavee proove, veendumaks, et põhjavesi on nõuetekohane. Keskkonnaameti järelevalveinspektorid otsivad ja kontrollivad veehaarde pumbajaamade läheduses olevaid kasutuseta kaeve, saamaks kinnitust, et ka nende kaudu ei ole reostus levinud,“ ütles Saar.

Kuressaare eri piirkondadesse on paigaldatud veepaagid, kust inimestel on võimalik endale vett võtta. Paagid asuvad Kuressaare keskväljakul, Tooma kaupluse parklas, Jyski kaupluse parklas, Marientali tee 27 hoone juures ja Tuulte Roosis Alexela tankla läheduses. Paakidesse tuuakse kloreeritud vesi Unimäe veetöötlusjaamast.

Saaremaa vallavalitsus tagab koolidele ja lasteaedadele vajaliku pudelivee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles