EUROSKILLS 2023 Kokavilistlased tegid ettevõtlusoskustega tubli tulemuse

Copy
MEISTRID JA EKSPERDID: Vasakult Andres Meisterson, Jane Mägi, Meelis Teder, Sass Kesküla ja Margus Kivi.
MEISTRID JA EKSPERDID: Vasakult Andres Meisterson, Jane Mägi, Meelis Teder, Sass Kesküla ja Margus Kivi. Foto: Alari Tammsalu

Eestit Poolas EuroSkillsi ettevõtlusoskuste võistlusel esindanud Sass Kesküla ja Meelis Teder ning ekspertidena kohal käinud ametikooli õpetajad jäid saadud kogemusega väga rahule. 

„Ülilahe kogemus, uued tuttavad nii Eestist kui ka välismaalt. Esinemisoskuse ja inglise keele oskuse treening,“ rääkis Sass Kesküla.

„Olen väga õnnelik, et sain seal osaleda. Õppisin juurde väga palju inglisekeelset erialaterminoloogiat, kirjalikku eneseväljendamist inglise keeles. Presentatsioonide tegemine on ka tähtis oskus elus,“ lisas Meelis Teder. „Kõik inimesed, ka konkurendid, olid väga sõbralikud.“

„Reeglite osas oli vahepeal segadusi, aga kui piisavalt palju küsida, sai ikkagi aru,“ lisas ta.

Eesti eksperdina võistlejate ettevalmistamist korraldanud Jane Mägi märkis, et sellisel võistlusel osalemine on õppijatele erakordne võimalus.

Sass ja Meelis teenisid EuroSkillsil osalemise õiguse välja üle-eestilise kutsevõistluse „Noor meister“ esikohaga. Kokku esindas Eestit üle-euroopalistel kutsevõistlustel 19 noort 16 võistlusalal.

Üle-euroopalistel kutsevõistlustel EuroSkills 2023 Poolas Gdańskis hindas Eesti ekspertidena ka kolm ametikooli õpetajat.

Šveits tegi puhta töö

„Võistluse tase oli ülikõrge ja konkurents väga tihe. Minu jaoks tõstatus Euroopa kutsehariduse tippriigina Šveits. Sealt oli 16 võistlejat, kellest vaid üks ei jõudnud esikolmikusse,“ rääkis ettevõtlusoskuste võistluse ekspert Jane Mägi.

„Šveitslased võitsid esikoha ka meie võistlusel. Esindatud olid ka teised tugeva ettevõtlusõppega riigid, nagu näiteks Austria, Rootsi, Soome.“

Ettevõtlusoskuste võistlusel osalenud Sass Kesküla ja Meelis Teder lõpetasid sel kevadel ametikoolis ise hoopis koka eriala, vaatamata sellele saavutati tublid 660 punkti. Võistluse tipp ehk excellent tase oli 700, esikolmikul mõned punktid peale. 

„Nad andsid endast parima, isegi ületasid ennast,“ rääkis Mägi. „Nad on väga head suhtlejad, said ka korraliku punktisumma, aga konkurents oli ülikõva. Võistlustel osalemise vanusepiir on 25 aastat. Samas haridustaseme osas piirangud puuduvad, mistõttu osales ka üliõpilasi.“

Mägi tõi võistluste ühe järeldusena välja vajaduse põhjalikuma majandusõppe järele Eesti koolides: nii finantsteadmiste ja finantskirjaoskuse kui ka äriplaani osas.

Karm kogemus

„Võistlus oli karm kogemus nii võistlejatele kui ka ekspertidele. Võistlejate kiirus oli muljetavaldav,“ märkis ehituspuusepa ekspert Andres Meisterson. „Teiste ekspertidega suheldes tajusin, et sellistel võistlustel edukamalt osalemiseks on meil vaja laiendada kandepinda: et oleks rohkem treenitavaid, koos harjutaks varem osalenud ja ka tulevikulootused, kes võib-olla mõne aasta pärast tulevad osalema.“

„Võistluspäevad olid tihedad, oma võistlusalalt, kus hindasin veermiku kontrollimist ja silla reguleerimist, mujale sisuliselt ei jõudnudki,“ rääkis sõiduautotehniku eriala ekspert Margus Kivi. „See on tippude tipu võistlus, kust oma kooli on üks-ühele midagi raske üle tuua. Siiski tahan õppetöös elektriteemale ja näiteks elektroonikaskeemide lugemisele rohkem rõhku panna, samas on see üks keerulisemaid teemasid ka.“

Eesti delegatsiooni tulemused erialade kaupa
Eesti delegatsiooni tulemused erialade kaupa Foto: EuroSkills 2023 kuvatõmmis

Järgmine EuroSkillsi korraldatakse 2025. a Taanis Herningis. Euroopa pinnal korraldatakse ka järgmised ülemaailmsed kutsevõistlused WorldSkills: 2024. a Prantsusmaal Lyonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles