KÜLAVAHELOOD Lähedane ja omane mitte üksnes Laimjala elanikele

Aare Laine
Copy
UUDISTAJA JA KORRALDAJA:  Saaremaa valla kultuurijuht Tiiu Talvist (vasakul) ja laada lastenurgas tegevuste korraldaja Eha Ennemuist.
UUDISTAJA JA KORRALDAJA: Saaremaa valla kultuurijuht Tiiu Talvist (vasakul) ja laada lastenurgas tegevuste korraldaja Eha Ennemuist. Foto: Aare Laine / Saarte Hääl

"Ilmselt olete ka teie, head kuulajad täheldanud, et maal, külades toimuvad sündmused, võrreldes suurtes keskustes toimuvatega on kuidagi lähedasemad, ehk huvipakkuvamadki, mis sest, et näevad vahel kodukootuna. Igatahes neil on oma külgetõmbejõud, magnet, mis tõmbab peale selles piirkonnas elavate inimeste ka kaugemalt huvilisi uudistama. Inimesed tahavad näha, mis ühes või teises piirkonnas tehaksE," teeb saatejuht Aare Laine saatele sissejuhatuse.

Laimjala ettevõtlikud inimesed oskavad ka mujalt tulnutele oma töid-tegemisi tutvustada, näidata, mis tehtud, rääkida tulevikuplaanidest.

Tänavune Mihklipäeva laat Laimjalas ei olnud erandiks. Mihklipäeva laadal põrsakisa küll ei kuulnud, aga küülikud ja hobused Asva viikingite külast olid kohal. Lastele meeldis ratsutada ja pisikesi koduloomi paitada.

Esimene intervjuu saates on ettevõtja, Nooda talu perenaise Mare Kallasega, kes pakkus laadasaiu, maitsvat suppi, leiba ja muud head-paremat. Mare oli saiad ise küpsetanud muistsete retseptide järgi. Need osutusid minevaks kaubaks. Suur kogus osteti ära mõne tunniga. Saates saavad sõna ka degusteerijad, kes avaldavad tegijale tunnustust, teiste hulgas ka Liisi, kes kolm aastat tagasi Tallinnast Saaremaale kolis. Endisele tallinlasele väga meeldib Laimjala. Ta kiidab siinseid ettevõtlikke inimesi.

Laimjala uudiseid vahendab ka doktor Kaja Sepp, kes on ka Laimjala loodussõprade seltsi eestvedaja. Juttu tuleb ka poeet Debora Vaarandist. Loodussõprade seltsi eestvõtmisel püstitati lapsepõlve Laimjalas veetnud kirjaniku mälestuseks temast skulptuur Laimjala mõisaparki.

Saatejuhi vestluspartneriks on ka Eha Ennemuist, kes ilmselt ei jäta vahele ühtegi kohalikku kultuurisündmust.

Maaelust pajatavad aastaid põllumajanduses töötanud nüüdsed talunikud Veeve Kaasik Kõljalast ja Aarne Lember Laimjalast.

Hoidiste konkursi üks korraldajaist Merle Vaha annab teada, kuidas saarlastel üleriigilistel konkurssidel läinud. Aine Kaljuste käsitöö esemed olid pilkupüüdvad, aga meister kurtis, et huviisi on vähemaks jäänud.

Niisugune muljeterohke päev oli Laimjalas, pakkudes osalejaile elamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles