Kohus mõistis süüdi saare meest seksides ohustanud naise

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
HIV-viiruse proov. Foto on illustratiivse tähendusega.
HIV-viiruse proov. Foto on illustratiivse tähendusega. Foto: shutterstock.com

47-aastane naine saabus Saaremaale 2022. aastal ühes Ukraina põgenike lainega. Aprillist ei võtnud HIV-positiivne ukrainlanna enam ravimeid ja seksis suvel kohaliku mehega.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab 47-aastast naist raske tervisekahjustuse tekitamise katses. Kuna ta enam ravimeid ei võtnud ega regulaarselt arsti juures kontrollis ei käinud, tema viiruskoormus tõusis ja nakkusohtlikkus muutus kõrgeks.

“Teades, et HI-viiruse peamine ülekandmisviis on kaitsmata seksuaalvahekord nakatunud inimesega, oli naine kokku kahel korral 2022. aasta juulis ja augustis kaitsmata seksuaalvahekorras 55-aastase mehega, keda ta HI-viiruse kandmisest ei teavitanud,” kirjutas prokuratuur Pärnu maakohtusse saadetud süüdistuses.

Mehel vedas

Õnneks mees HI-viirusega ei nakatunud ja juriidilises keeles jäi naise tegu katse staadiumisse. Siiski pani ta tahtlikult toime raske tervisekahjustuse (mis kestab vähemalt neli kuud) tekitamise katse.

Eelmise aasta suvel oli naine kaks päeva eelvangistuses. Oktoobri lõpul Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumajas peetud istungil mõisteti ta süüdi ja karistuseks aasta vangistust. Lühimenetluse tõttu väheneb karistus kaheksale kuule ja sellest omakorda lahutatakse maha kaks päeva.

Reaalselt ei pea naine vangi minema tingimusel, et ta kahe aasta pikkuse katseaja jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu.

Lisaks mõistis kohus naiselt riigituludesse menetluskuludeks 3508 eurot, sellest 1812,50 eurot sundraha, 542 eurot ekspertiiside kulu ning määratud kaitsja tasu ja kulud 1153,56 eurot. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Delikaatne teema

Saarte Hääl kajastas Saaremaal eelmisel aastal tekkinud HI-viiruse leviku probleemi tänavu jaanuaris. Toona tekitas tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas töötavates inimestes ärevust asjaolu, et põgenikelainega saabus veebruaris-märtsis Saaremaale viis HI-viirusega nakatunud naist.

Tänavu jaanuaris tunnistas ka vallavalitsus ametkondlikus kirjavahetuses Eesti inimõiguste keskusega, et põgenike hulgas varjatakse haigusi (sh suguhaigused) ja mitte alati ei usaldata Euroopa ravimeid, sest ollakse harjunud varem tarvitatud ravimitega.

Teema oli meditsiiniliselt ja poliitiliselt delikaatne, kuid toimetusega olid toona nõus anonüümselt suhtlema mitmed asjaga kursis allikad ja saime avalikkust võimalikust terviseriskist teavitada. Küll aga eitasid nii toona kui ka nüüd asjaga kursis olevad allikad, et Saaremaal oleks HI-viirust laialdaselt levitatud.

Politseijuht Rainer Antsaar avaldas siiski juba aasta alguses, et ühe vihje kontrollimise käigus tuvastati HIV-nakkuse kandja seksuaalvahekord ühe kohalikuga. Sellele järgnes kriminaalmenetlus ja oktoobris kohtulahend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles