JUHTKIRI Hoiatav valgus

Saarte Hääl
Copy
Põder teele jooksmas. Foto on illustratiivne.
Põder teele jooksmas. Foto on illustratiivne. Foto: Lenno Põder

Kui just endal ei ole juhtunud, siis ilmselt teab igaüks kedagi, kel on ootamatult teele jooksnud metslooma tõttu suurem või väiksem liiklusõnnetus juhtunud.

Transpordiameti andmeil registreeritakse Eesti riigiteedel aastas ligi 6000 liiklusõnnetust metsloomadega ning nendes õnnetustes saab vigastada paar-kolmkümmend inimest aastas. Need on väga suured arvud.

Seda, kui kokkupõrke tagajärjel ainult auto kannatada saab, võib pidada väga suureks vedamiseks – peaasi, et autos viibijad terveks jäävad. Sest minna võib palju hullemini.

Ka Saare maakonnas on palju selliseid teelõike, mis asuvad ulukirohketes piirkondades ja kus metsloomad üle tee käivad. Ohtlikumatele teelõikudele on küll paigaldatud loomade eest hoiatavad liiklusmärgid, ent ainult sellest võib väheks jääda.

Eesti jahimeeste selts algatas juba 2020. aastal projekti “Ulukid teel”, mille eesmärk on vähendada liikluses inimeste ja metsloomade kokkupõrkeid. Seda maanteede piirdepostide külge kinnitatud valgustõkkereflektorite abil. Need peegeldavad autotulede valguse metsa, hoiatades looma teele astumast. Mis omakorda vähendab ulukite tõttu juhtuvate õnnetuste arvu.

Saaremaale jõudis 30 esimest reflektorit alles tänavu novembris, ent need saavad juba õige pea lisa. Kohti, kuhu neid paigaldada, meil jagub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles